Mnogo radili, plodovi sitni

Željka Kokot
Mnogo radili, plodovi sitni

Banjaluka - Godina na isteku privrednicima u Srpskoj nije donijela mnogo razloga za radovanje, a u poslovnoj zajednici strahuju da bi 2016. mogla biti još teža i neizvjesnija.

Privredna komora RS sumirala je juče rezultate u godini na izmaku, a njen predsjednik Borko Đurić je kazao da su privrednici mnogo radili, ali da nisu postignuti očekivani rezultati.

- Rezultati naših aktivnosti u godini kojoj se bliži kraj bi se najbolje mogli opisati narodnom izrekom - "Niti više zujanja, niti manje meda" - kaže Đurić.

On je istakao da su promjene i reforme koje su gromoglasno najavljivane izostale, iako su formirani odbori za reformu privrednog sistema i javne uprave.

- Oni nisu opravdali očekivanja. Zakonska rješenja koja su naišla na podršku poslovne zajednice i od kojih se očekivalo rasterećenje privrede nisu dala očekivane efekte, jer je njihove dobre efekte neutralisalo donošenje drugih zakona. Ukoliko ne pronađemo način da u narednoj godini bude načinjen radikalan zaokret, naći ćemo se u još težoj situaciji - smatra Đurić.

Ukoliko se poslovni rezultati uporede sa onim iz 2008, koja je jedna od najboljih godina u poslijeratnom periodu, evidentno je da postoji znatan pad učešća industrijske proizvodnje, trgovine i poljoprivrede u strukturi bruto domaćeg proizvoda, dok je došlo do rasta potrošnje javnog sektora. Visok stepen nelikvidnosti, prezaduženost, nizak neto obrtni kapital i sve složenije prilike na domaćem i ino-tržištu i najavljivane izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije mogle bi zadati težak udarac privredi Srpske, a naročito prerađivačkoj industriji.

- Teško je prognozirati ishod, ali domaća proizvodnja će biti bačena na koljena, ukoliko se, umjesto potpunog ukidanja, ne obezbijedi postepeno usklađivanje carina - smatra Đurić.

Priznanja kompanijama

Područna Privredna komora Banjaluka uručila je priznanja za deset preduzeća sa područja koje pokriva koja su u 2015. godini obilježila značajan jubilej i ostvarila dobre rezultate poslovanja.

"Nezavisne novine" Banjaluka dobile su priznanje za 20 godina uspješnog rada. Priznanja su dobili i preduzeće "Nova DIPO" iz Gornjih Podgradaca, koje obilježava 160 godina postojanja, "Autoprevoz", GP "Krajina", "Nestro Petrol", "Lanako", "Adria MM" i "Elnos grupa" iz Banjaluke, te "Autotransport" i hotel "Prijedor" iz Prijedora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana