MMF žestoko srezao prognoze američkog rasta

Glas Srpske
MMF žestoko srezao prognoze američkog rasta

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond snizio je prognoze rasta za SAD i evrozonu, uz napomenu da američka i Evropska centralna banka moraju biti spremne da ublaže svoju politiku, prenijele su agencije.

MMF je oštro naniže revidirao prognozu rasta za SAD u ovoj godini, na 1,6 odsto, sa 2,5 odsto prognoziranih prije dva mjeseca.

Snizio je i prognozu za iduću godinu, na dva odsto, sa prethodnih 2,7 odsto, objavila je italijanska novinska agencija ANSA, citirajući nacrt MMF-ovih redovnih polugodišnjih prognoza za svjetsku privredu koje će biti objavljene 20. septembra.

- S obzirom na sve veće rizike po američki rast, Federalne rezerve SAD (FED) moraju biti spremne da usvoje nove nekonvencionalne mjere za podržavanje privrede - navodi se u MMF-ovom izvještaju.

MMF napominje da najveći prioritet SAD mora da bude realizacija plana na smanjenju budžetskog deficita.

MMF je takođe snizio prognozu rasta za evrozonu za ovu godinu, sa dva na 1,9 odsto, i za iduću sa 1,7 na 1,4 odsto.

- S obzirom na kolebljiv rast i smanjene rizike od inflacije u evrozoni, Evropska centralna banka bi trebalo da izbjegava podizanje kamatnih stopa i napravi prostor za ublažavanje monetarne politike, ukoliko rizici u smjeru sniženog rasta ne budu jenjavali - smatra MMF.

Neznatno je snižena i prognoza globalnog rasta za ovu godinu, na 4,2 odsto, sa 4,3 odsto prognoziranih u junu, kao i prognoza za iduću godinu, na 4,3 odsto sa ranijih 4,5 odsto.

MMF u cjelini zapaža usporavanje svjetske privredne djelatnosti, povećanu neizbalansiranost i rast rizika.
Između ostalog, svjetsku ekonomiju ove godine su ozbiljno uzdrmali potresi poput zemljotresa u Japanu, geopolitičkih tenzija u zemljama proizvođačima nafte i dužničkih problema u zoni evra.

MMF zato očekuje da će oporavak ekonomija razvijenih zemalja biti "konstantan, ali slab i neujednačen" ukoliko se ne usvoje stimulativne mjere.

Odbačen prijedlog Lagardove

Evropska unija odbacila je zahtjev predsjednika MMF-a Kristin Lagard da se evropske banke što hitnije dokapitalizuju privatnim novcem.

Amadej Altafaj-Tardio, portparol evropskog komesara za privredne i monetarne poslove Olija Rena, rekao je da su banke bolje kapitalizovane nego godinu prije te da se o rezultatima posljednjeg testa otpornosti evropskih banaka raspravljalo sa MMF-om i da tada niko nije iznio prijedlog o dokapitalizaciji.

Lagard je preporučila SAD da preduzmu mjere podrške tržištu stanogradnje i rada, te konsoliduju budžet, a EU da obezbijedi hitnu i prinudnu, značajnu rekapitalizaciju banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana