MMF zatražio dodatne garancije

Željka Domazet
MMF zatražio dodatne garancije

SARAJEVO - Završni razgovori o zaključivanju novog stend- baj aranžmana BiH sa MMF biće održani 5. maja.

Ovo je u srijedu, poslije sastanka Fiskalnog savjeta BiH sa MMF, izjavio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Širić.  

Špirić, koji je i predsjedavajući Fiskalnog savjeta BiH, rekao je novinarima da delegacija MMF ostaje u BiH do 6. maja da bi sa vladama na različitim nivoima razjasnila detalje u vezi sa zaključivanjem stend-baj aranžmana. 

MMF traži dodatne garancije za mjere koje vlade na različitim nivoima treba da preduzmu.

Špirić je rekao da je riječ o tehničkim detaljima kako bi se zaključio sporazum.

- Efekti globalne ekonomske krize, nažalost, mijenjaju se u zavisnosti od perioda do perioda. Tehnički detalji se odnose na objašnjenja politika koje će biti realizovane da bi došlo do stend-baj aranžmana. Svi nivoi vlasti u BiH žele da dođe do sporazuma sa MMF, koji traži garanciju da će politike biti provedene - kazao je Špirić.

Šef delegacije MMF-a Kostas Kristou je kazao da je razgovor sa članovima Fiskalnog savjeta najznačajniji dio njihovog rada i da su tokom boravka u BiH imali produktivne diskusije na svim nivoima vlasti.

- Naši razgovori su dobra osnova da nastavimo sa radom u narednih nekoliko dana. Ohrabreni smo što smo kod svih učesnika vidjeli spremnost da se suoče sa situacijom. Ovo je zaista teška situacija koju svi moraju rješavati. Postignut je značajan napredak za zaključivanje sporazuma i nastavak razgovora je u narednim danima - kazao je Kristou.

Na novinarsko pitanje na čiju štetu će se morati smanjiti budžeti i javna potrošnja, Špirić je kazao kako ne želi govoriti o ciframa i da to neće biti ni na čiju štetu, te da je riječ o programu i mjerama vlada na različitim nivoima kako bi došlo do uspješnog "servisiranja deficita koji će biti evidentan".

Završni razgovor 5. maja

Kostas Kristou je dodao kako će sa onim što se dogovori 5. maja otići u Vašington, poslije čega će MMF odlučiti da li će dati saglasnost na zaključivanje sporazuma.

BiH sporazum o stend-baj aranžmanu može tražiti u visini od 800 miliona evra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana