MMF: Umanjen prognozirani privredni rast

Agencije
MMF: Umanjen prognozirani privredni rast

Vašington - Međunarodni monetarni fond (MMF) danas je umanjio ukupni globalni privredni rast prognoziran za 2013. godinu, uz napomenu da će situacija biti nešto bolja u drugoj polovini godine, prenijele su agencije.

Prema novoj procjeni, svjetska ekonomija će ove godine porasti za 3,3 odsto, u poređenju sa 3,5 odsto, koliko je bilo prognozirano u januaru.
Ovogodišnji ekonomski napredak biće na nivou prošlogodišnjeg, najviše zbog sporijeg napretka privrede SAD i nastavka stagnacije ekonomije evrozone, prenio je AFP.

MMF navodi da i dalje postoje kratkoročni rizici po globalnu privredu, naročito u evrozoni, gdje je Kipar upravo dobio međunarodnu finansijsku pomoć, dok slabost Italije izaziva novu bojazan.

Tempo ekonomskog rasta nešto je sporiji od očekivanog i u zemljama u razvoju, poput Rusije, Kine, Brazila i Indije.

MMF prognozira da će SAD ove godine ostvariti ekonomski rast za 1,9 odsto, dok će evrozona zabilježiti pad za 0,3 odsto.

Situacija u zemljama evrozone se donekle popravila i olakšan je pritisak na državne finansije, ali to poboljšanje nije se prenijelo na kompanije i preduzeća, navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana