MMF - u potrebna gotovina

Glas Srpske
MMF - u potrebna gotovina

BANjA LUKA - Generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štros Kan, saopštio je da je njegovoj instituciji potrebna gotovina kako bi i ubuduće mogla nastaviti sa ulogom spasioca zemalja pogođenih aktuelnom finansijskom krizom.

Ocjenjujući trenutno stanje najrazvijenijih ekonomija svijeta on je rekao da one sada iz recesije prelaze u depresiju, povećavajući tako bojazni o razmjerama krize koja je zahvatila najbogatije zemlje.

MMF je do sada uspješno intervenisao u nekoliko zemalja kao što su Island, Letonija i Pakistan ali je upozorio da će za buduće intervencije biti potrebno obezbijediti nove iznose svježih sredstava jer je u pitanju globalna kriza.

Generalni direktor MMF-a je naglasio da ne može biti siguran da će njegova institucija u narednih šest do osam mjeseci moći obezbijediti eventualno potrebna sredstva. MMF već sada traži od zemalja sa pozitivnim platnim bilansom pomoć u namicanju sredstava. Japan je nedavno obećao 100 milijardi dolara. Iako je rekao da se nada da kriza neće doseći razmjere nekadašnje Velike depresije, Kan nije isključio i najgori scenario. U MMF-u su nedavno procjene budućeg rasta svjetske ekonomije revidirali na svega 0,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana