MMF u BiH započeo kontrolu aranžmana

Marina Čigoja
MMF u BiH započeo kontrolu aranžmana

BANjA LUKA - Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa šefom delegacije za BiH Kostasom Kristouom na čelu započela je juče kontrolu sprovođenja stend-baj aranžmana sa BiH, kojom će biti obuhvaćena makroekonomska situacija u BiH, stanje na računu, kao i provjera primjene politike i izvršenje budžeta za ovu i narednu godinu.

Kristou je rekao da bi na kraju misije trebalo da bude pripremljeno novo pismo namjere koje će uključiti obaveze vlasti za narednih nekoliko mjeseci.

- Ako razgovori budu uspješno završeni i postignemo sporazum o nizu političkih smjernica sa vlastima BiH, Izvršni odbor MMF u Vašingtonu moći će da potvrdi završetak prvog pregleda kako bi do kraja godine bila isplaćena druga tranša stand-baj aranžmana. Od vlasti BiH očekujemo konkretne datume za ispunjavanje obaveza koje su preuzete - istakao je Kristou.

Prema njegovim riječima, sporazum o fiskalnoj politici za budžete za iduću godinu mogao bi da dominira u razgovorima s vladama u BiH.

- Već imamo određene smjernice za fiskalnu politiku u idućoj godini, a vidjećemo da li je potrebno uvesti neke promjene - dodao je Kristou.

Delegacija MMF-a juče je na odvojenim sastancima razgovarala sa predsjednikom Savjeta ministara BiH Nikolom Šprićem i ministrom finansija i trezora BiH Draganom Vrankićem gdje je konstatovano da Savjet ministara mora još da usvoji budžet za narednu godinu što bi trebalo da uradi do kraja ove godine.

- Iskazano je uvjerenje da će svi nivoi vlasti programske mjere provesti u roku kako bi prvi pregled dobio pozitivnu ocjenu, a država sačuvala međunarodni kredibilitet - saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da očekuje pozitivnu ocjenu za RS, te da se nada da će i FBiH ispuniti svoje obaveze.

- Druga tranša za RS iznosi 69 miliona maraka. Taj novac već je predviđen kao priliv u izvornim prihodima, a ako bi izostala morali bismo koristiti sredstva od privatizacije kako bismo zadržali budžetski okvir - rekao je Džombić.  Kada je u pitanju budžet zajedničkih institucija BiH, Džombić je rekao da on nije rebalansiran, te da to treba uzeti u obzir i za narednu godinu umanjiti ovaj budžet za 40 miliona maraka, odnosno sa milijardu i 35 miliona maraka, na 995 miliona maraka.

Budžet RS

Aleksandar Džombić je rekao da je prvi okvir budžeta RS za 2010. godinu projektovan na nivou rebalansiranog budžeta za ovu godinu, odnosno na 1,6 milijardi KM, ali da postoji mogućnost za još ušteda.  On je rekao da bi se budžetski okvir za 2010. godinu mogao naći na sjednici Vlade 12. novembra i dodao da se još samo čekaju konsultacije sa MMF-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana