MMF potvrdio napredak Grčke

Glas Srpske
MMF potvrdio napredak Grčke

ATINA - Grčka je napredovala u suzbijanju dužničke krize, ali ne može sebi da priušti usporavanje tempa reformi, kazao je juče predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Bob Traa, prenijele su agencije.

- Grčka se nalazi na ključnoj prekretnici i ne može gubiti vrijeme, sada nije trenutak da uspori - rekao je on i dodao da, ako se ne sprovedu dalje reforme, privreda će se uravnotežiti kroz niže prihode.

- MMF i Evropska unija nastaviće da podupiru Grčku bude li u cijelosti sprovodila u djelo program štednje koji je isplanirala u zamjenu za međunarodne kredite - napomenuo je Traa.

Istakao je da se MMF protivi restrukturisanju duga Grčke koji iznosi oko 340 milijardi evra, odnosno oko 150 odsto BDP-a države.

- Sudbine grčke države i bankovnog sistema i dalje su tijesno isprepletene. Nismo skloni scenariju restrukturisanja grčkog javnog duga - naglasio je on.

Referendum

Premijer Jorgos Papandreu je nagovijestio mogućnost da se, i pored različitih stavova u kabinetu i svojoj partiji PASOK-u, o mjerama štednje održi referendum kako bi se postigao nacionalni konsenzus.

- Ja sam spreman za svaku opciju koja vodi rješenju - istakao je on.

Parlament će, ukoliko se ne raspiše plebiscit, o novim mjerama štednje glasati do kraja mjeseca.
Novi paket mjera štednje već je izazvao još veći talas protesta koji s prekidima potresaju zemlju skoro dvije godine. Obustave rada najavljuju zaposleni u metrou i lukama koji su protiv najavljene privatizacije, što bi moglo i ovog ljeta da pogodi turiste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana