MMF odobrio Srbiji aranžman iz predostrožnosti

Srna
MMF odobrio Srbiji aranžman iz predostrožnosti

Vašington - Međunarodni monetarni fond /MMF/ odobrio je Srbiji trogodišnji aranžman iz predostrožnosti, javio je RTS. Ova odluka Borda izvršnih direktora MMF-a trebalo bi da pruži stranim investitorima signal da je Srbija finansijski stabilna i sigurna za ulaganje.


Novi trogodišnji aranžman, prema ranijim najavama članova Vlade Srbije, neće podrazumijevati novi zajam od MMF-a za jačanje deviznih rezervi Srbije, jer je Srbija dovoljno likvidna, te joj kredit nije potreban.

Vlada Srbije ovim aranžmanom praktično preuzima, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2015. godinu, obavezu da će provesti fiskalnu konsolidaciju, restrukturisanje javnog sektora, odnosno, strukturne mjere i mjere makroekonomske stabilizacije, kao i da će u naredne tri godine smanjiti deficit za 1,3 do 1,4 milijardu evra ili za 4,25 odsto BDP.

Prva kontrola izvršenja preuzetih obaveza uslijediće polovinom maja, kada će predstavnici MMF-a doći u Beograd.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da Srbija ne potpisuje sporazum zbog toga što traži novac, već zato što joj je potrebna sigurnost.

Razgovori Srbije sa delegacijom MMF-a zvanično su počeli 4. novembra prošle godine.

Tada su predstavnici MMF-a rekli da za Vladu Srbije izazov ostaje visoka stopa nezaposlenosti, visok javni dug i visok deficit budžeta.

U narednom periodu potrebno je, istakli su u MMF-u, provoditi mjere ekonomskog oporavka, koje će obezbijediti makroekonomsku stabilnost, otvaranje novih radnih mjesta, te provođenje fiskalne konsolidacije, koja bi trebalo da zaustavi rast javnog duga.

Srbija je u posljednjih 15 godina imala tri sporazuma sa MMF-om: od 2001. do 2004. stend-baj aranžman i 2009. godine aranžman iz predostrožnosti.

Posljednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana