MMF odobrio 28 milijardi evra pomoći za Grčku

Agencije
MMF odobrio 28 milijardi evra pomoći za Grčku

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond saopštio je danas da je odobrio 28 milijardi evra, za spasavanje krizom pogođene Grčke tokom sledeće četiri godine.

Odluka izvršnog odbora MMF-a omogućava da Grčkoj odmah bude pušteno 1,65 milijardi evra, kao deo drugog paketa međunarodne pomoći, prenela je agencija AP.

Grčka će od partnera u evrozoni i MMF-a dobiti ukupno 172,7 milijardi evra zajmova za spasavanje, kako bi ostala likvidna u nekoliko sledećih godina, s obzirom na to da su vrtoglavo visoki troškovi pozajmljivanja blokirali mogućost te zemlje da pribavlja novac na međunarodnim tržištima obveznica.

Od maja 2010, Grčka opstaje zahvaljujući prvom paketu zajmova za spasavanje, vrednom 110 milijardi evra (143,63 milijarde dolara). Atina je u zamenu za tu pomoć uvela stroge mere štednje, uključujući kresanje penzija i plata i povećanje poreza.

Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda danas je razmotrio prijedlog direktora Kristin Lagard za davanje doprinosa od 28 milijardi evra za drugi paket finansijske pomoći Grčkoj, prenose agencije.

Lagard je krajem prošle sedmice objavila svoj prijedlog nakon što se 85,5 odsto privatnih vlasnika grčkih obveznica saglasilo da će izgubiti 53,5 odsto dobiti.
Sporazum sa privatnim vlasnicima obveznica dio su drugog međunarodnog paketa pomoći vrijednog 130 milijardi evra koji bi trebalo da pomogne Atini da izbjegne bankrot.
Lagard je istakla da će odbor dati konačno odobrenje prijedlogu o kojem je razgovarala sa članovima prije nego što je prošle sedmice objavila iznos.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana