MMF: Kontrola rashoda od ključnog izvještaja

Agencije
MMF: Kontrola rashoda od ključnog izvještaja

Vašington - Misija Međunarodnog monetarnog fonda koja je boravila u BiH od 16. do 29. maja, zaključila je da je za BiH, u sadašnjim okolnostima, kontrola rashoda od ključnog značaja da bi se zaštitila stabilnost javnih finansija na svim nivoima, prenose agencije.

- MMF ohrabruje vlade da prevaziđu jednokratne mjere štednje i da naprave iskorak kada je riječ o platama u javnom sketoru i zapošljavanju, beneficijama na osnovu učešća u ratu, penzionom i zdravstvenom sistemu - navodi u saopštenju šef Misije MMF-a za BiH Kostas Hristu.

On je istakao da MMF pozdravlja izglede da će biti usvojen budžet institucija BiH za 2012. godinu.

- Ovo će ukloniti elemente nesigurnosti u budžetskom planiranju, omogućiti entitetima da izvrše reviziju svojih budžeta i baziraju ih na realističnjim poreskim prihodima i finansijskim pretpostavkama - navodi se u saopštenju.

Hristou ističe da se nakon uspješnog prilagođavanja početnim efektima globalne ekonomske krize, ekonomija BiH suočava sa obnovljenim pritiscima, a oporovak, koji je počeo 2010, oslabio je jer se kriza evrozone negativno odrazila na izvoz BiH i priliv kapitala.

- Domaća potražnja i dalje je slaba, uslovljena fiskalnom štednjom, stagniranjem plata i sporim rastom kredita. I sa slabostima u ekonomiji, inflacija ima opadajući trend. Ne vidimo rast proizvodnje u 2012, a izgledi poslije 2012. su slabi zbog nesigurnosti u evrozoni i ranjivosti same BiH - navodi se u saopštenju.

Kao pozitivno MMF ističe to što je kontinuirana fiskalna uzdržanost pomogla da se deficit zadrži u okviru tri odsto BDP u 2011, dok je u 2010. iznosio 4,2 odsto.

Međutim, navodi MMF, ovo je dijelom ostvareno zahvaljujući privremenim mjerama, dok je nacionalna politika koordinacija oslabila, a progres u strukturalnim fiskalnim reformama usporen.

Bankarski sektor u BiH

Prema njegovoj ocjeni bankarski sektor u BiH se dobro nosi sa uticajem globalne finansijske krize.

- Cijeli sektor je 2011. okončao sa profitom, a banke su nastavile da osiguravaju svoje finansijske aktivnosti kroz injekcije kapitala i zadržavanje profita. Depoziti domaćinstava su zabilježili snažan rast - navodi se u saopštenju.

Međutim, u prvom kvartalu 2012. godine zabilježen je neznatan rast nefunkcionalnih kredita, navode iz MMF-a i dodaju da se ovo naročito odnosi na kredite privatnom sektoru, koji je opterećen ogromnim potrebama finansiranja vlada, a koje ispunjavaju sve većim zaduživanjem kod banaka.

Hristou naglašava da je Misija MMF-a tokom boravka u BiH inicirala diksusiju o programu koji bi podržao MMF.

- Vlasti su pokazale privrženost za program koji bi osigurao politički okvir za makroekeonomsku stabilnost, unapređenje nezavršene agende reformi i pomoć u ispunjavanju ekstremnih finansijskih potreba BiH - navodi se u saopštenju.

Misija MMF-a je spremna da se vrati u BiH da bi završila pregovore u narednim nedjeljama, ističe Hristu i dodaje da su se vlasti u međuvremenu obavezale da će raditi na zajedničkoj ekonomskoj strategiji, političkim ciljevima i da će identiFikovati korake za neophodne reforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana