Mlijeko ne teče dalje od Hrvatske

Marijana Miljić
Mlijeko ne teče dalje od Hrvatske

Banjaluka - Izvoz mlijeka iz BiH u zemlje Evropske unije odobren je prije pola godine, ali domaći proizvođači nisu uspjeli da se na tržištu probiju dalje od Hrvatske.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kazali su da je od početka septembra, kada je omogućen izvoz, do 9. marta ove godine izvezeno 789 tona mlijeka i mliječnih proizvoda čija je vrijednost 1,66 miliona KM.

- Svi ovi proizvodi završili su na tržištu Hrvatske - kazali su u UIO i dodali da podaci pokazuju da proizvođači iz BiH mlijeko i mliječne proizvode uglavnom izvoze u zemlje obuhvaćene regionalnim sporazumom o slobodnoj trgovini, odnosno Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac rekao je da domaći mljekari vode veliku bitku da bi se probili na tržište zemalja EU, ali da im to zbog prejake konkurencije ne polazi za rukom.

- Tržište EU preplavljeno je mlijekom koje je poslije izbijanja trgovinskog rata između EU i Rusije ostalo zarobljeno u evropskim zemljama. Njegova vrijednost je oko pet milijardi evra. Mi tu nemamo gotovo nikakve šanse, posebno ako se ima u vidu da proizvođači mlijeka u EU opstaju zahvaljujući velikim državnim podsticajima - istakao je Usorac izrazivši očekivanje da će, iako cijene mlijeka u Hrvatskoj padaju, zadržati poziciju na tom važnom tržištu.

Prema njegovim riječima, domaći mljekari su u strahu da neće moći zadržati ni ovdašnje tržište, koje je već preplavljeno proizvodima iz uvoza.

- Najteže će biti zadržati domaće tržište zbog pritiska EU da BiH odobri tradicionalnu trgovinu sa Hrvatskom i omogući bescarinski uvoz - kazao je Usorac i dodao da su domaći mljekari u veoma lošem položaju i da su otkupne cijene jako niske.

Izvoz mlijeka u EU odobren je 9. septembra prošle godine, ali u posjetu BiH danas bi trebalo da stigne evropska inspekcija kako bi prekontrolisala ispunjavanje uslova, a posebna pažnja biće posvećena komandnom lancu. Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je da spremno dočekuje inspekcijski tim Direkcije Evropske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize (bivša Kancelarija za hranu i veterinarstvo) iz Dablina koji će u BiH boraviti do 25. marta.

- Kancelarija za veterinarstvo BiH je zajedno sa organima entiteta intenzivno radila na ispunjavanju preporuka i očekujemo da će BiH zadržati status zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU - navedeno je u saopštenju.

Uvodni sastanak biće održan danas u prostorijama Kancelarije za veterinarstvo BiH, a predviđeni su i sastanci sa nadležnim tijelima entiteta i laboratorijama, te obilazak i kontrola određenih mljekara kojima je omogućen izvoz u EU kao i farmi koje ih snabdijevaju sirovim mlijekom.

Mljekare kojima je odobren izvoz

"Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica

"Milkos" Sarajevo

"Megle" Bihać

"Mljekara Livno" Livno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana