Mladen Zirojević - Hadžiahmetović želi da privatizuje Komoru

Ž.Domazet, M. Čigoja
Mladen Zirojević - Hadžiahmetović želi da privatizuje Komoru

SARAJEVO - Pojedini zvaničnici, u prvom redu predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović, od ove institucije nastoje da naprave privatno preduzeće, što je nedopustivo, rekao je juče ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.

Na sjednici Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH juče su verifikovani mandati 60 predstavnika, čime je konstituisana nova Skupština, saopšteno je iz Komore.

- Za predsjednika Skupštine izabran je Džemail Vlahovljak, a na poziciju potpredsjednika imenovani su Ruža Sopta i Ranko Bakić. Skupština je donijela Odluku o raspisivanju izbora i kriterijuma za izbor organa Komore, te imenovala Komisiju za izbore i imenovanja koja će obaviti sve potrebne radnje oko izbora Upravnog i Nadzornog odbora, kao i predsjednika i dva potpredsjednika Komore - navodi se u saopštenju.

Zirojević je rekao da je jučerašnja Skupština Komore nelegalna.
- Skupština Komore već postoji i njen mandat ističe 1. jula ove godine. Problem u funkcionisanju ove institucije treba podići na viši nivo, kako bi njen rad bio doveden u red i omogućeno njeno nesmetano funkcionisanje - kazao je Zirojević i podsjetio da budžet ove institucije iznosi preko osam miliona maraka.

On je kazao da i sama činjenica, da je potpredsjednicima Komore Milanu Lovriću i Ljubomiru Klincovu oduzeto pravo da se obrate Skupštini, dovoljno govori o stanju u ovoj instituciji.

- Nakon što o svemu što se dešava u Komori informišemo Savjet ministara BiH, zatražićemo da se u provjeru rada ove institucije uključe i istražno-inspekcijski organi. Provjerićemo da li je na zakonit način trošen novac u ovoj instituciji - kazao je Zirojević.

Dodao je da su neslaganja u Komori eskalirala u posljednjih dvadesetak dana kada je njen predsjednik Mahir Hadžiahmetović donio odluku da se formira Komisija koja je zadužena da sprovede konkursnu proceduru za izbor članova Skupštine Komore, što je apsolutno nezakonito.

- Prilikom formiranja Komisije, predsjednik Komore se pozvao na "ustaljenu praksu" u toj oblasti, iako ne postoji nijedan zakonski osnov koji bi opravdao ovu odluku - kazao je Zirojević.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ljubomir Klincov rekao je da je juče izabrana Skupština nelegalna i ponovio da je jedina legalna Skupština ona na čelu sa Mihajlom Butiganom.

- On je za 10. jun zakazao sjednicu Skupštine, poslije čega ćemo odlučiti o našim daljim koracima - kazao je Klincov.

Milan Lovrić

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić rekao da su tokom njegovog obraćanja juče u Skupštini pojedinci negodovali.

- Ja sam svoje rekao i napustio sjednicu, što je učinio i moj kolega Ljubomir Klincov. Ako se stvari ne dovedu u red onda će i to biti jasan dokaz u kakvoj zemlji živimo i da svako može da privatizuje bilo koju instituciju, kako mu padne na pamet, i to bez ikakvih posljedica - kazao je Lovrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana