Mjesto realizacije poslovnih ideja

Svjetlana Tadić
Mjesto realizacije poslovnih ideja

BANjALUKA - Inovacioni centar Banjaluka, u kojem će u oblastima elektronike, medicine, informacionih tehnologija i proizvodnje električne energije zaposlenje dobiti 40 radnika, otvoren je juče u zgradi "Čajaveca" u Banjaluci.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je zajedno sa Vladom Norveške u Inovacioni centar uloženo 1,3 miliona maraka.

- Inovacioni centar je stvoren sa ciljem da ljudima koji imaju poslovne ideje obezbijedimo prostor i neophodnu logistiku da te ideje realizuju. Korisnici Inovacionog centra ovaj prostor ostavljaće drugim ljudima koji imaju inovativne ideje - rekao je Dodik.

Ambasador Norveške u BiH Jan Bratu rekao je da od Inovacionog centra ima velika očekivanja, te da se nada da će ubrzo postati polazno mjesto za ostvarivanje novih ideja.

- Ovaj centar služiće za inovacije i razvoj preduzeća, a onima koji žele da unaprijede svoja znanja pružiće svu moguću pomoć - rekao je Bratu.

Rektori banjalučkog Univerziteta i Univerziteta Istočno Sarajevo Stanko Stanić i Mitar Novaković izrazili su zadovoljstvo što su univerziteti kao partneri učestvovali u osnivanju Inovacionog centra.

- Kadrovi sa fakulteta od sada će imati mjesto na kojem će moći da razvijaju i unapređuju svoje znanje. To je veliki doprinos sveukupnom kvalitetu obrazovanja - istakao je Stanić.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović kazao je da će Inovacioni centar omogućiti zapošljavanje mladih poslovnih ljudi.

Iz Ministarstva nauke i tehnologije RS istakli su da će preduzeća u okviru ICBL moći razvijati nove proizvodnje u oblastima poljoprivrede i proizvodnje hrane, drveta i drvne mase, alatnih mašina, medicinskih materijala, prerađivačkoj, elektroničkoj, hemijskoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Inovacioni centar Banjaluka osnovan je kao Fondacija Vlade Kraljevine Norveške, Vlade RS, grada Banjaluka, Univerziteta, te Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

"Poslovni vrtovi"

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća RS kažu da je Inovacioni centar namijenjen firmama iz čitave Republike Srpske. Dodali su da je za budući period planirano otvaranje malih "poslovnih vrtova" koji će biti razmješteni po regijama RS i predstavljaće poslovne jedinice Inovacionog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana