Mjere Vlade za ublažavanje krize

Srđan Šekara
Mjere Vlade za ublažavanje krize

PALE - U osnovi ekonomske politike u okolnostima ekonomske krize je restrikcija javne potrošnje s jedne i podsticaj investiranju i infrastrukturnim radovima s druge strane. Organi vlasti u Republici Srpskoj i BiH preduzimaju mjere da se negativni efekti krize što više ublaže.

Ovo je juče na Jahorini, otvarajući 4. simpozijum o korporativnom upravljanju Republikom Srpskom, čiji je organizator Republički savez računovođa i revizora, kazao predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić.

On je napomenuo da se u RS istovremeno sprovode i republički razvojni program i mjere Vlade za ublažavanje negativnih efekata krize.

S obzirom na to da ima ekonomsko-razvojnu i socijalno-ekonomsku komponentu, Radojičić je istakao da je proteklih godina u RS učinjen značajan pomak zakonodavstva. Govoreći o novom Zakonu o privrednim društvima, čiji su pravno-ekonomski aspekti i uža tema jahorinskog simpozijuma, Radojičić je podsjetio da je usvojen u novembru 2008. godine i da prati savremene trendove i modifikuje sistem na način koji se primjenjuje u Evropskoj uniji.

- Zbog postojećih okolnosti odlučili smo da odgodimo primjenu ovog zakona do 1. januara naredne godine, a upravo od ovog simpozijuma očekujemo da doprinese njegovoj analizi kako bismo u primjenu zakona ušli što spremniji, te u budućnosti, na principu fleksibilnosti, dodatno obogatili ovaj zakon novim rješenjima koja će pratiti našu privrednu praksu - rekao je Radojičić.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić kazao je da su razlozi za odgađanje primjene Zakona o privrednim društvima sasvim objektivni i istakao da period do januara naredne godine treba iskoristiti da se sveobuhvatno sagledaju sva rješenja koja nosi.

Četvrti simpozijum nastavlja rad i danas.

 Statistika 

- Broj nezaposlenih u Republici Srpskoj bilježi standardne sezonske varijacije i poslije uobičajenog zimskog rasta posljednja dva mjeseca u blagom je opadanju. Trenutno je na evidenciji nezaposlenih 137.847, ali je stepen industrijske proizvodnje i dalje za 16,4 odsto veći u odnosu na prošlogodišnji prosjek, dok je inflacija u prošlom mjesecu iznosila minus 0.1 odsto - rekao je Igor Radojičić.

On je dodao da je spoljno-trgovinska razmjena i dalje tradicionalno problematična, te da je uvoz ponovo u tendenciji rasta dok je izvoz u opadanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana