Mjere Vlade uredile tržište kapitala RS

Daliborka Sekulić
Mjere Vlade uredile tržište kapitala RS

BANjA LUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je normativno-pravne okvire kojim je uredila tržište kapitala, formirala institucije te ponudila instrumente koji bi u narednom periodu trebalo da stabilizuju tržište kapitala RS.

Kazao je ovo juče u Banjoj Luci ministar finansija RS Aleksandar Džombić u uvodnom govoru o temi "Tržište kapitala RS" na otvaranju četvrte međunarodne konferencije Banjalučke berze pod nazivom "Investicione mogućnosti na tržištu kapitala RS". Značajan dio mjera za ublažavanje negativnih posljedica svjetske ekonomske krize Vlada je posvetila stabilizaciji tržišta kapitala i finansijskog sektora, istakao je Džombić, te kazao da najznačajnija reforma koja će uticati na stabilizaciju tržišta kapitala RS jeste Strategija reforme penzionog sistema RS.

- U okviru strategije već smo usvojili Zakon o rezervnom penzionom fondu i Zakon o dobrovoljnom penzionom fondu. Već imamo najave da će se do kraja godine formirati određeni fondovi, a u narednih mjesec ili dva očekujemo kompletnu strategiju koju će razmatrati Vlada RS i Narodna skupština RS - kazao je Džombić.

Poslije toga trebalo bi da budu poznate smjernice za dalji tok reforme penzionog sistema, a očekuje se, dodao je Džombić, da će drugi stub penzionog fonda biti značajan učesnik na tržištu kapitala, te osnova privrednog razvoja RS.

- Posljednjih nekoliko dana vidljivi su pozitivni pomaci u zainteresovanosti za akcije fondova. Inicirali smo da lokalne zajednice svoje infrastrukturne objekte ne finansiraju iz kredita, nego emisijom dužničkih hartija od vrijednosti. Insistirali smo da se Olimpijski centar na Jahorini finansira dokapitalizacijom, gdje je Vlada uzela najznačajnije učešće, a očekujemo od nove dokapitalizacije od 16 miliona maraka u narednom periodu da se pojave novi investitori - rekao je Džombić.

Viceguverner Centralne Banke BiH Ljubiša Vladušić rekao je da je cilj BiH da bruto društveni proizvod bude na nuli, te da će se mjere koje se preduzimaju na svim nivoima vlasti u BiH morati provesti "ako želimo stend-baj aranžman sa MMF".

Direktor Banjalučke berze Milan Božić kazao je da je proces oporavka Banjalučke berze već započeo.

- Iako će pravi oporavak berze uslijediti poslije krize, važno je napomenuti da kriza otvara i nove perspektive na tržištu kapitala, a motom ovogodišnje konferencije Banjalučke berze želimo naglasiti da takve mogućnosti postoje i na tržištu kapitala RS - istakao je Božić.

Akcize

Zakonom o akcizama, kazao je Aleksandar Džombić, RS bi trebalo da do kraja godine dobije dodatnih 37 miliona maraka od indirektnih poreza. Dodatnih deset feninga po litru goriva za autoputeve, istakao je Džombić, ići će na poseban račun u okviru jedinstvenog računa i dijeliće se posebnom metodologijom koja će biti utvrđena u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana