Mjere Vlade Srpske pomogle radnicima

Slobodan Puhalac
Mjere Vlade Srpske pomogle radnicima

BANjA LUKA - Mjere Vlade Republike Srpske (RS) za ublažavanje posljedica ekonomske krize daju prve rezultate, a to su već osjetili zaposleni u oblasti tekstila, kože i obuće, izjavio je Srni ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Slobodan Puhalac.

- Jedna od prvih konkretnih mjera jeste pomoć preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće subvencijom u iznosu od 50 KM po radniku. U februaru je subvencijom obuhvaćeno 7.477 radnika, što je za 750 radnika više nego u januaru. Prema informacijama iz preduzeća, ova pomoć je dobrodošla i za sada daje očekivane efekte - objasnio je Puhalac.

On je naglasio da je Vlada RS donijela odluku o reprogramu buyetskih i vanbuyetskih obaveza za period do 31. decembra 2007. godine za 206 poreskih obveznika, uz grejs period od dvije godine i duže rokove otplate. Takođe, usvojeni su novi kriterijumi i nove kreditne linije plasmana sredstava preko IRB-a.

- Ovim pravilima uvedena je nova kreditna linija za otkup potraživanja i poboljšani su uslovi po postojećim kreditnim linijama, kroz povećanje iznosa kredita, smanjenje kamatnih stopa i produženje rokova otplate, posebno za privredu - rekao je Puhalac.

Prema njegovim riječima, povećan je i raspoloživi iznos za obrtna sredstva do 2.000.000 KM, smanjene kamatne stope, produžen period otplate, te povećan maksimalni iznos kredita za poljoprivredu na 5.000.000 KM. Kod kreditnih linija za poljoprivredu i privredu uvedena je mogućnost da se dio kredita usmjeri na refinansiranja postojećih nepovoljnih zaduženja.

Puhalac je naveo da su posebne pogodnosti po pitanju korišćenja kreditnih sredstava predviđene za početne poslovne aktivnosti u poljoprivredi, kao i za preduzeća u privrednim granama koje su potencijalno ugrožene ekonomskom krizom.

- Napravili smo pregled preduzeća koja predstavljaju reprezente po granama, uvažavajući teritorijalnu zastupljenost. U dnevnim kontaktima sa tim preduzećima pratimo promjene i nastojimo da odgovaramo na izazove. Ono što u ovom momentu ne smijemo dozvoliti, to je da se za loše procjene ili odluke traži opravdanje u nadolazećoj krizi. To važi kako za preduzeća, tako i za institucije, rekao je ministar Puhalac.

On je kao najznačajnije moguće preduslove za privredni rast u RS naveo firme poput: Rafinerije nafte, Rafinerije ulja, Petrol, Minihidroelektrane (MHE) na rijeci Bosni, hidroelektrane (HE) na rijeci Bistrici.. Posebno je značajan početak izgradnje Termoelektrane (TE) Stanari, početak realizacije ugovora sa "Štrabakom" za izgradnju autoputeva u RS, pokretanje dijela kapaciteta koje je Vlada RS kupila u stečaju, i joše niz drugih projekata.

Male hidroelektrane

Slobodan Puhalac je ocijenio da se situacija oko malih hidroelektrana postepeno raščišćava i naveo da je značajan doprinos tome dala i nedavno održana radionica u Banjoj Luci, na kojoj su i koncesionari, ali i drugi zainteresovani, mogli da iznesu probleme i predlože neka rješenja.

- Razgovarano je sa koncesionarima s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja. Ovih dana ćemo upoznati Vladu RS o rezultatima naših aktivnosti. Najveći dio koncesionara nastoji da ispoštuje elemente i rokove iz ugovora i pripremni radovi su već u toku - istakao je Puhalac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana