Mjere Vlade RS hitno sprovesti

Marina Čigoja
Mjere Vlade RS hitno sprovesti

BANjA LUKA - Mjere Vlade Republike Srpske za ublažavanje posljedica ekonomske krize sigurno će doprinijeti boljem položaju privrednika, ali one moraju biti što hitnije sprovedene, rekla je izvršni direktor Privredne komore RS Dragica Ristić.

Nakon trodnevne rasprave poslanici Narodne skupštine RS u četvrtak su usvojili Informaciju Vlade RS o mjerama za ublažavanje svjetske ekonomske krize na RS.

- Zadovoljni smo zbog toga što je Vlada veoma ozbiljno prišla kreiranju mjera za prevazilaženje finansijske krize. Iako nisu uvaženi svi zahtjevi privrednika, mislimo da ima dosta dobrih mjera koje mogu uticati na ublažavanje krize. Sada je najvažnije da se odrede nosioci realizacije svih mjera i odgovarajuća dinamika. Ono na čemu mi insistiramo je hitno provođenje mjera - kazala je Ristićeva.

Privrednici posebno značajnim, kaže, smatraju to što je podržan zaključak kojim je rečeno da će se razmotriti mogućnost odobravanja kreditnih linija koje bi služile za refinansiranje postojećih kredita.

- Proizvođači su ranije uzimali kredite po nepovoljnijim uslovima a sad u ovim složenim uslovima privređivanja teško ih je vraćati i mislim da je to jedna od mjera kojim se ovaj paket dodatno poboljšao - kazala je Ristićeva.

Ona je dodala da privrednici nisu zadovoljni time što nije prihvaćen njihov prijedlog za refundiranje plata u bruto iznosu za troškove porodiljskog odsustva.

U Udruženju ekonomista SWOT ističu da su ove mjere trebale doći dosta prije ove krize, ali da će i sada dobro doći.

- Ono što je sada od krucijalnog značaja je da se ove mjere što prije konkretizuju. Naravno, treba još čuti i glas privrednika i što više uvažiti njihov stav pogotovo u onom dijelu koji se odnosi na zaštitu domaće proizvodnje jer tu je zaista situacija najteža - rekao je izvršni direktor Udruženja Saša Grabovac.

Izvoznici

Ekonomskom krizom najviše je pogođena, kaže Ristićeva, proizvođačka industrija koja je izvozno orijentisana.

- To je svakako metaloprerađivačka, ali i tekstilna i drvoprerađivačka industrija. S obzirom na pad tražnje nekretnina i građevinarstvo je jedan od segmenata u kome se kriza već vidi i gdje je prisutna - kazala je Ristićeva i dodala da je u ovim sektorima smanjena naruyba za deset ili 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana