Mjere štednje mogle bi da ugroze EU

Glas Srpske
Mjere štednje mogle bi da ugroze EU

MINHEN - Mjere štednje za prezadužene članice zone evra koje podržava Njemačka mogle bi da donesu Evropi "izgubljenu deceniju", ako ne i nešto gore - raspad Evropske unije, upozorio je proteklog vikenda multimilioner i filantrop Džordž Soroš na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu.

- Njemačka je ta koja kreditira, ona je glavna u kući i ona je ta koja nameće štednju koja će Evropi u najmanju ruku donijeti izgubljenu deceniju - rekao je Soroš, i pozvao na uvođenje "stimulacija koje će uspostaviti rast".

Prema njegovim riječima, "kriza podriva političku koheziju EU, i ima potencijal da je uništi".

Predsjedavajući međunarodne grupe kreditora Jozef Akerman, istovremeno čelnik njemačke Dojče banke, upozorio je da Evropa mora riješiti problem grčkih dugovanja ili će se suočiti sa mogućnošću "otvaranja nove Pandorine kutije", javile su agencije.

- Članice zone evra koju potresa dužnička kriza moraju izbjeći da zapadnu u dublje razmirice i podjele, a rješenje za krizu mora biti "harmonično" - istakao je na konferenciji italijanski premijer Mario Monti.

On smatra da je dužnička kriza na evropsku scenu "vratila pogrešna shvatanja, predrasude, podjele na sjever, jug, velike i male zemlje".

- To je dugoročno gledano mnogo opasnije od same krize u evrozoni - rekao je Monti i dodao da "nam zasigurno u Evropi nije potreban povratak fantoma iz prošlosti".

Prema njegovim riječima, "naravno da je potrebno ići putem štednje, ali tako da se pruži razumna perspektiva bolje budućnosti".

Monti je odbacio Soroševo viđenje situacije i ocijenio da je EU "sigurno u procesu jačanja političkog nezadovoljstva među svojim članicama", ali da je "zapravo u procesu sve snažnije političke integracije", usljed djelovanja trenutne krize.

Australijski ministar spoljnih poslova Kevin Rad naglasio je da je Evropa toliko preokupirana svojim vlastitim finansijskim problemima da propušta debatu o usponu Azije. Red je na sjednici "Amerika, Evropa i uspon Azije", u okviru konferencije u Minhenu, upozorio da Evropa "rizikuje da se sa stalnom pričom o sebi dovede u prijevremeni ekonomski i, samim tim, politički grob".

On je istakao da je Evropa došla na marginu razgovora o rastućem ekonomskom i političkom uticaju Kine i Azije.

Sastanak

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi i njemački kancelar Angela Merkel danas će u Parizu predsjedavati sjednici zajedničkog francusko-njemačkog kabineta, koja će biti posvećena ekonomskoj krizi u evrozoni.

Francuska i Njemačka predvode napore za rješavanje krize u evrozoni, zalažući se za uvođenje novih propisa EU o pooštravanju fiskalne discipline s ciljem smanjenja duga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana