Mitrović: Dosadašnje investicije Srbije u Srpsku oko 2,2 milijarde KM

Srna
Mitrović: Dosadašnje investicije Srbije u Srpsku oko 2,2 milijarde KM

BANjALUKA - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da je istinski interes Srbije da ulaže u Srpsku, navodeći da to ilustruje i podatak da je vrijednost dosadašnjih investicija te zemlje u Srpsku oko 2,2 milijarde KM.

-I to je pokazatelj da Srbiju interesuje Srpska. Robna razmjena dvije zemlje je u 2023. bila negdje oko 2,02 milijarde KM, a u ovoj godini se ona za prvih šest mjeseci kreće na nivou od oko 960 miliona KM -, rekao je Mitrović novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa ministrom privrede Srbije Adrijanom Mesarović.

On je naveo da je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Srpske, te da uvijek treba naglasiti postojanje odličnih i bratskih odnosa srpskog naroda sa obje strane Drine, kojima doprinose rukovodstva dvije zemlje, predvođena predsjednicima Srpske Miloradom Dodikom i Srbije Aleksandrom Vučićem.

-Mi smo jedan narod i želimo jedni drugima pomoći u rješavanju aktuelnih problema i unapređenju ekonomskog razvoja naših zemalja - rekao je Mitrović i dodao da se i ovim sastankom pokazuje konkretno nastojanje za realizacijom onoga što je predviđeno Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, kao i definisanog na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Mitrović je rekao i da će Srbija i Srpska, te njihova resorna ministarstva i brojne lokalne zajednice konkretno i strateški raditi na razvoju Podrinja i unapređenju privrednih potencijala tog kraja.

-Želimo da to područje bude što privlačnije za investicije, razvijenije i povezanije sa Srbijom - rekao je Mitrović.

Istakao je da će organi dvije zemlje, između ostalog, raditi na formiranju i proširivanju postojećih industrijskih i poslovnih zona da bi privredni subjekti lakše i brže krenuli u realizaciju različitih investicija.

Mitrović je naveo da je sa Mesarovićevom razgovarao i o temama javnog i privatnog partnerstva, pa i koncesija, u čemu Srbija ima pozitivna iskustva i rješenja.

-Želimo da saradnja naših privrednika uz podršku dvije vlade bude podignuta na što viši nivo. Nama u Srpskoj je potrebno iskustvo, znanje - naglasio je Mitrović, te ukazao na značaj svega onoga što je Srbija ekonomski postigla.

Mesarovićeva je rekla da je cilj Srbije unapređenje međusobne ekonomske saradnje u svim aspektima kako bi se, između ostalog, doprinijelo razvoju investicionih aktivnosti u obje zemlje.

-Postoji znatan prostor za dodatnu saradnju, doprinos privrednom spajanju i otvaranju proizvodnih pogodna u dvije zemlje. Ta saradnja biće intenzivna i čvrsta, jer okupljeni možemo da idemo ka istom cilju i budućnosti. Srpska se raduje uspesima Srbije, a Srbija uspesima Srpske. Nastavićemo zajedno da razvijamo naše zemlje složni i ujedinjeni, te povezani bratskom ljubavlju - rekla je Mesarovićeva.

Ona je dodala da će se u narednom periodu konkretno raditi na realizaciji korisnih i važnih projekata, kao i na razmjeni dobre prakse, iskustava i zakonodavnih okvira.

Mitrović i Mesarovićeva će sutra posjetiti Drvar gdje će se sastati sa načelnikom opštine Dušicom Runić, a nakon toga posjetiti proizvodni pogon “Jumka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana