Mišković Maksi prodaje Belgijancima

Glas Srpske
Mišković Maksi prodaje Belgijancima

BEOGRAD - Predstavnici trgovinskog lanca "Delez" iz Brisela i kompanije "Delta holding", srpskog biznismena Miroslava Miškovića, danas bi trebalo da potpišu ugovor kojim će 50 odsto "Delta maksija" preći u ruke Belgijanaca, objavila je juče beogradska štampa, pozivajući se na izvor upoznat sa pregovorima o prodaji.

Iz "Delte" su juče demantovali ove napise i naglasili da pregovori s potencijalnim strateškim partnerom još nisu završeni, te da još nije određen datum potpisivanja ugovora.

Srpska štampa navodi da će belgijska kompanija "Delez" pored polovine akcija, dobiti i takozvanu "zlatnu akciju" kojom će upravljati "Maksijem", prenijele su agencije.

- U prvoj fazi predviđeno je da "Delta" dobije 300 miliona evra za pokrivanje najakutnijih dugovanja, a potpuno preuzimanje "Maksija" predviđeno je u iduće dvije godine - navode mediji u Beogradu.

U drugoj tranši, navodno je predviđeno formiranje fonda iz kojeg bi se namirili eventualni sudski sporovi u kojima bi učestvovao "Maksi".

"Delez" u ovoj transakciji nastupa preko svog ogranka u Grčkoj, pa je vjerovatno da će "Maksi" ubuduće voditi grčki menadžment, a ne Belgijanci.

Prodaju "Maksija" nedavno je najavio i predsjednik "Delta holdinga" Miroslav Mišković koji je istakao da će strateški biznis te kompanije ubuduće biti agrar.

- "Delta maksi" će naći novog strateškog partnera koji je neophodan za dalji razvoj kompanije u Srbiji i regionu - rekao je Mišković na proslavi 20 godina poslovanja "Delte".

Poslije stavljanja potpisa, dogovor "Deleza" i "Delte" moraće da odobri i Komisija za zaštitu konkurencije.

"Delez"

Belgijski trgovinski lanac "Delez" ima prodavnice pod različitim imenima u matičnoj Belgiji, SAD, Grčkoj, Rumuniji i Indoneziji. U prošloj godini ostvarili su rast prihoda od 4,6 odsto, a za 2011. planirali su investicije od 900 miliona evra, u šta je uključeno otvaranje 120-130 novih prodavnica i renoviranje još oko 120. Profit "Deleza" od 2006. do 2009. godine bio je iznad 900 miliona evra. Prihodi kompanije su od 2006. redovno premašivali 19 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana