Miškić nezakonito dijelio otkaze

Dragana Keleč
Miškić nezakonito dijelio otkaze

BANjALUKA - Sve nevolje radnika "Fabrike duvana" Banjaluka počele su 9. avgusta kada je Skupština akcionara izabrala za direktora Simu Miškića, koji je odmah počeo nezakonito da dijeli otkaze radnicima i potpisuje dokumenta kao direktor, iako na sudu nije bio za to registrovan.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" predsjednik Udruženja malih akcionara "Fabrike duvana" Zlatibor Koljančić, koji već 26 godina radi u ovom preduzeću, a trenutno se nalazi na prinudnom godišnjem odmoru i prijeti mu otkaz.

- Radnici svakodnevno strepe od otkaza, iako su mnogi tu proveli cijeli svoj radni vijek - istakao je Koljančić.

Ističe da je na spornoj Skupštini akcionara uz fizičke prijetnje pojedinih akcionara donesen nelegalan Statut, na osnovu kojeg većinski vlasnik firma "Antonić trejd" može natpolovičnim većinom da donese odluke o prodaji zemlje fabrike. U prijašnjem statutu za tu odluku bila je potrebna dvotrećinska većina, koju vlasnik nije imao.

- Starim statutom bilo je određeno da direktor firme može da bude samo diplomirani ekonomista, inženjer ili pravnik, a u novom statutu se briše odrednica koje stručne spreme treba da bude direktor - kaže Koljančić i dodaje da je na osnovu ovoga Simo Miškić, nekadašnji komandir policije u Budžaku, gdje je i većinski vlasnik "Fabrike duvana" Nebojša Antonić radio, došao na mjesto direktora.

Dodaje da su radnici ogorčeni zbog cijele situacije.

- Sramota je da ova fabrika koja je preživjela tri rata sada u miru ne može da opstane. Sve se smišljeno radi, kako bi većinski vlasnik prodao atraktivno zemljište fabrike - dodaje Koljančić.

Predsjednik sindikalne organizacije "Fabrike duvana" Banjaluka Miroslav Marinković kaže da Miškić daje otkaze radnicima, iako doskora nije bio sudski registrovan, što ni u jednoj firmi nije moguće.

Advokat koji zastupa male akcionare i radnike "Fabrike duvana" Banjaluka Dragan Tolimir potvrdio je da sadašnji direktor Simo Miškić nije imao zakonska prava da daje otkaze zaposlenima, sve dok ne bude registrovan u Okružnom privrednom sudu.

- Prema novom Zakonu o privrednim društvima, direktor može da vrši ovlašćenja tek kada bude upisan u sudski registar - istakao je Tolimir i dodao da su radnici i akcionari podnijeli tužbe protiv Skupštine akcionara i Upravnog odbora firme, te da zahtijevaju poništenje odluke o otkazima.

Tolimir kaže da Miškić nije mogao ni da potpisuje dokumenta u ime direktora, te da je neke ugovore i dokumenta umjesto njega potpisivao bivši direktor fabrike Dubravko Prstojević.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka 4. novembra potvrdili su nam da je ovlašćeno lice za zastupanje generalnog direktora "Fabrike duvana" Banjaluka bio Dubravko Prstojević, dok je samo šest dana kasnije na ponovni upit "Glasa Srpske" stigao odgovor da je na istu funkciju registrovan Simo Miškić.

Direktor Fabrike Simo Miškić demantuje sve optužbe radnika, malih akcionara i članova sindikalne organizacije.

- Upravni odbor preduzeća ima pravo da postavi i imenuje direktora. Na taj način sam i izabran na tu funkciju. Sve moje odluke bile su zakonite. Ko sumnja u moj rad, može da podnese zahtjev sudu, koji će ocijeniti šta je bilo nezakonito - istakao je Miškić i dodao da su svi otkazi koje su radnici u ovoj fabrici dobili u posljednje vrijeme bili zakoniti.

Miškić kaže da radnici klevetaju i nemaju dokaza.

- Namjeravam da prikupim sve neprovjerene izjave i klevete sindikata i radnika koje prenose mediji i da ih pošaljem Tužilaštvu Republike Srpske - kaže Miškić i dodaje da niko nema pravo da zamjeri Upravnom odboru preduzeća ako mijenja direktora, pa čak i svakih 15 dana. Ističe da registracije u sudovima ne mogu da koče obaveze direktora.

Štrajk

Radnici "Fabrike duvana" Banjaluka jednočasovnim štrajkom upozorenja početkom mjeseca tražili su da rukovodstvo i većinski vlasnik preduzeća ponište odluku o otkazima, te zahtijevali isplatu regresa i troškova prevoza. Radnici su za ovu sedmicu najavili generalni štrajk, ako im se ne ispune zahtjevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana