Mirko Cvetković: Danas potpisivanje sporazuma sa ruskim partnerima

Glas Srpske
Mirko Cvetković: Danas potpisivanje sporazuma sa ruskim partnerima

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković potvrdio je da će danas u Moskvi biti potpisan ugovor sa ruskim partnerima o energetskom sporazumu i dodao da je Srbija dobila političke garancije za provođenje tog sporazuma, javila je Srna.

Cvetković je rekao da je Srbija dobila političke garancije za sprovođenje sporazuma o izgradnji gasovoda "Južni tok" i podzemnog skladišta u Banatskom dvoru, a među dogovorenim elementima je i ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije.

Prodajna cijena tog javnog preduzeća je nepromijenjena - 400 miliona evra, a ugovoreno je da izgradnja "Južnog toka" bude završena do kraja 2015. godine.

Sporazum će biti potpisan danas u Moskvi, a tom činu će prisustvovati predsjednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev.

U pregovorima o prodaji NIS-a "Gaspromu", srpska strana uspjela je da se izbori za povoljnije uslove sporazuma.

Investicije u NIS-u biće povećane sa 500 na 550 miliona evra, a Rusi neće moći da računaju na monopol u proizvodnji nafte do 2014. kako su tražili, već samo do kraja 2010. godine.

U sporazum će ući i obaveza "Gasproma" da do kraja 2012. godine ne smije da otpušta radnike NIS-a, a da će radnicima koji odluče da napuste kompaniju isplaćivati nadoknadu od 750 evra po godini radnog staža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana