Miodrag Čoprka, direktor Aura osiguranja Banjaluka: Rastemo na temeljima dugogodišnjeg uspjeha

Marina Čigoja
Miodrag Čoprka, direktor Aura osiguranja Banjaluka: Rastemo na temeljima dugogodišnjeg uspjeha

"Aura osiguranje" Banjaluka konstantno bilježi rast, a potpunu ekspanziju na tržištu očekuje poslije dobijanja dozvole za obavljanje ostalih vidova neživotnog osiguranja uz dominantno osiguranje od autoodgovornosti. Direktor "Aura osiguranja" Miodrag Čoprka ističe da planiraju rast sa svim vidovima neživotnog osiguranja od 25 do 30 odsto.

* GLAS: Koje vrste osiguranja nudite, izuzev dominantnog autoosiguranja?

ČOPRKA: Osiguranje od autoodgovornosti je dominantno, a 28. septembra 2015. godine smo dobili dozvolu i za obavljanje ostalih vidova neživotnog osiguranja. Sada smo u mogućnosti da osiguranicima ponudimo i usluge ostalih vrsta neživotnih osiguranja, a najvažnije su osiguranje od nezgode, zdravstveno, "kasko" osiguranje, osiguranje robe u prevozu, te osiguranje imovine od požara i prirodnih sila i od ostalih oblika štete na imovini.

* GLAS: Kakve efekte očekujete od proširenja palete usluga?

ČOPRKA: Najveći rast očekujemo na "auto-kasku". Procjenjujemo da će tu vrstu osiguranja koristiti 15 do 20 odsto naših sadašnjih osiguranika. U dosadašnjem radu smo prepoznali potencijal za ostale vrste osiguranja, a zahvaljujući korektnosti i profesionalnom radu i osiguranici su prepoznali naše društvo. Iz tog razloga smo izvršili dokapitalizaciju i stvorili mogućnost da možemo da ponudimo usluge ostalih vrsta neživotnog osiguranja postojećim i budućim klijentima.

* GLAS: Da li ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima poslovanja?

ČOPRKA: U 2014. smo ostvarili rast bruto fakturisane premije za skoro 27 odsto, a rast dobiti za 6,63 odsto u odnosu na 2013. godinu. Imali smo stopu efikasnosti riješenih odštetnih zahtjeva od 87,11 odsto i stopu efikasnosti u isplati odštetnih zahtjeva od 98,39 odsto, koje su među najvišim u RS u 2014. godini. Riješili smo 610 odštetnih zahtjeva u ukupnom iznosu od oko 1,4 miliona KM.

* GLAS: Kakvi su rezultati u ovoj godini?

ČOPRKA: Pozitivni trendovi su nastavljeni i sa 30. junom ove godine imamo rast fakturisane premije veći od 24 odsto. Ostvarena dobit na polugodištu je skoro 585.000 KM i za više od 50 odsto je veća nego u prvih šest mjeseci 2014. godine.

* GLAS: Da li ste imali problema pri isplati odštete osiguranicima?

ČOPRKA: Trudimo se da djelujemo brzo, kada su u pitanju zahtjevi naših osiguranika i da maksimalno korektno namirimo štetu. Prosječno trajanje rješavanja odštetnih zahtjeva je ispod deset dana. Ojačali smo službu za isplatu štete i za ostale vidove osiguranja koja ćemo nuditi, da bismo mogli i dalje pružiti maksimalno kvalitetnu uslugu našim osiguranicima kada je to njima najbitnije i da budu zadovoljni, da bismo nastavili saradnju.

* GLAS: Da li je rano govoriti o planovima za poslovnu 2016. godinu i rezultatima koje očekujete, s obzirom na nove vrste osiguranja koje su dio vaše palete usluga?

ČOPRKA: Imamo ambiciozne planove koji se zasnivaju na proširenju postojećeg osiguranja obavezne autoodgovornosti i novih vidova osiguranja za koje smo dobili dozvolu. Planiramo rast sa svim vidovima neživotnog osiguranja od 25 do 30 odsto.

* GLAS: Da li će trendove rasta pratiti i širenje prodajne mreže?

ČOPRKA: U RS imamo 18 prodajnih mjesta. Krajem 2013. godine otvorili smo filijalu u Sarajevu i od tada pokrivamo tržište cijele BiH. U planu je širenje poslovne mreže i jačanje regionalnih centara s ciljem još veće pokrivenosti cijele teritorije BiH uz povećanje kvaliteta usluge.

* GLAS: Kako ocjenjujete tržište osiguranja u RS i koji su najveći problemi sa kojima se suočavate?

ČOPRKA: Problemi se najviše manifestuju kroz nelojalnu konkurenciju u smislu narušavanja tržišta putem damping cijena. Svakom osiguraniku je naravno važno da dobije uslugu po najnižoj cijeni, ali dugoročno gledano to se odnosi i na kvalitet usluga, a poslije i na kvalitet odštete koju će osiguranici zahtijevati. Iako na prvi pogled ta ponuda djeluje pozitivno, klijenti u srednjem ili dugom roku dolaze u probleme i pokreću sve više sudskih sporova kojima osiguranici traže svoja prava. To je posljedica narušenog tržišta i damping cijena koje nisu realne da bi na osnovu njih mogle biti izmirene sve odštete i troškovi.

* GLAS: Da li to znači da sve osiguravajuće kuće i dalje ne poštuju potpisani sporazum kojim je predviđeno eliminisanje pojava o kojima govorite?

ČOPRKA: Prije nekoliko dana je Udruženje osiguravajućih društava imalo sastanak sa Agencijom za osiguranje RS, a usvojen je i novi zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji stupa na snagu 15. oktobra i pitanja u vezi sa kršenjem premijskog sistema biće tretirana oštrije. Agencija je izrazila spremnost da se aktivnije uključi u rješavanje tih problema u skladu sa novim mogućnostima koje joj daje novi zakon. To konkretno znači da će na bazi inspekcijskog nadzora kontrolisati rad svih društava i ukloniti devijantno ponašanje pojedinih društava.

* GLAS: Koliko ulažete u društveno odgovorno poslovanje?

ČOPRKA: Učestvovali smo u velikom broju humanitarnih akcija. Za vrijeme prošlogodišnjih poplava izašli smo u susret pojedinačnim zahtjevima socijalno ugroženih kategorija. Podržali smo niz sportskih manifestacija i u narednom periodu planiramo, u skladu sa mogućnostima, da pomažemo u tom domenu.

Lična karta "Aura osiguranja"

"Aura osiguranje" je osnovano 2007. godine sa sjedištem u RS i tada je dobilo dozvolu za obavljanje obaveznog osiguranja od autoodgovornosti. Od osnivanja do danas kapital je povećavan u dva navrata - 2010. godine sa dva miliona KM vrijednim prioritetnim nekumulativnim akcijama od strane fondova Investiciono-razvojne banke RS i 2013. godine sa 1,25 miliona KM iz neraspoređene dobiti iz prethodnog perioda, na osnovu čega je ukupan osnovni kapital društva povećan na 5,25 miliona KM. Uzimajući u obzir da je posljednja dokapitalizacija izvršena iz vlastitih sredstava, društvo je jasno potvrdilo svoju opredijeljenost ka dugoročnom i stabilnom poslovanju na tržištu osiguranja. Društvo svake godine redovno isplaćuje godišnju dividendu od 160.000 KM fondovima Investiciono-razvojne banke, čime u potpunosti opravdava povjerenje investitora. "Aura osiguranje" u RS i FBiH ima 19 prodajnih mjesta i zapošljava više od 70 radnika. Trenutno završava građevinske radove na objektu u kojem je sjedište društva u užem centru Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana