Minus zbog uvoza piva 144 miliona maraka

Marina Čigoja
Minus zbog uvoza piva 144 miliona maraka

Sarajevo - Prekomjeran uvoz piva ozbiljno ugrožava domaću pivarsku industriju, a da je situacija alarmantna govori podatak da je vrijednost uvezenog piva dostigla višegodišnji rekord i da je jedna domaća pivara pred stavljanjem ključa u bravu.

Vrijednost uvezenog piva lani je premašila 145 miliona, dok je izvoz domaćeg iznosio simboličnih 1,47 miliona KM.

Članovi Grupacije proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH ponovo su juče upozorili da je prekomjeran uvoz piva posljedica nedosljedne primjene zakona u BiH u odnosu na zemlje u okruženju koje štite domaću proizvodnju. Zamjenik generalnog sekretara STK Zdravko Marinković rekao je da se Grupacija proizvođača piva već skoro 13 godina bori sa ovim problemom, koji prijeti da ugrozi 1.300 radnih mjesta.

- Uvoz piva i dalje enormno raste, zbog čega je potrebna institucionalna podrška domaćoj proizvodnji piva. Od pet domaćih pivara jedna se već nalazi pred gašenjem - istakao je Marinković i dodao da između 94 i 98 odsto uvezenog piva dolazi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Marinković je konstatovao da izmjene Zakona o akcizama nisu dovele do poboljšanja stanja u domaćoj proizvodnji piva i da je evidentno kršenje pravila CEFTA i drugih međunarodnih normi na štetu domaćih pivara.

- Situacija je skoro neodrživa i očekujemo hitnu intervenciju nadležnih institucija, a prvenstveno Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH - kazao je Marinković.

Predsjednik Grupacije proizvođača piva u BiH Edin Ibrahimpašić izrazio je ogorčenje zbog pada domaće proizvodnje i enormnog uvoza piva kao direktne posljedice loše zaštite domaće proizvodnje.

- Želimo da radimo, da isplaćujemo plate radnicima i uplaćujemo poreze BiH, a ne da stvaramo socijalne slučajeve. Hoćemo samo da se iste zakonske norme sprovode u BiH kao i susjednim zemljama i da BiH pojača kontrolu uvoza - poručio je Ibrahimpašić navodeći da su problem i transferne cijene, koje dovode do izbjegavanja plaćanja PDV-a i proces uzorkovanja radi provjere kvaliteta piva koje se izvozi iz BiH.

On je upozorio i na sve veću ulogu stranih lobija i rast crnog tržišta piva.

- Zbog toga je nužna mnogo energičnija reakcija inspekcijskih organa - kazao je Ibrahimpašić.

Predstavnik "Tuzlanske pivare" Fahrudin Salihović istakao je da udio domaćih pivara na tržištu BiH iznosi tek 30 odsto, iako četiri pivare u Banjaluci, Sarajevu, Bihaću i Tuzli raspolažu sa dovoljno kapaciteta da mogu podmiriti potrebe potrošača u BiH, pa čak i značajnije učestvovati u izvozu jer imaju veoma kvalitetne proizvode. Salihović je potvrdio da se pivara "Prima" iz Gruda nalazi u veoma nepovoljnoj situaciji i da joj prijeti gašenje.

Izvoz

Domaći pivari se dovijaju na razne načine kako bi nadomjestili gubitak udjela na tržištu BiH. Zbog toga su osim plasmana u zemlje u okruženju u posljednjih sedam godina svoje proizvode izvezli i u Izrael, Australiju, Kanadu i Švedsku, a simbolične količine i u Ujedinjene Arapske Emirate i Liban.

 

 

Godina       Uvoz  Izvoz

 

2015. (I-IV)       37,34 0,55

2014. 145,15        1,48

2013. 140,34        1,70

2012. 137,73        3,45

2011. 136,01        4,51

2010. 130,22        4,83

2009. 132,21        2,82

2008. 132,84        3,08

Vrijednost uvoza i izvoza piva (miliona KM)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana