Ministri finansija evrozone imenovali novog člana ECB

Tanjug
Ministri finansija evrozone imenovali novog člana ECB

Brisel - Ministri finansija evrozone predložili su danas da guverner centralne banke Luksemburga Iv Merš preuzme upražnjeno mjesto u odboru Evropske centralne banke (ECB), saopštio je danas portparol šefa Evrogrupe Žan-Kloda Junkera.

“Evrogrupa (ministara finansija) imenovala je Iva Merša kao člana odbora ECB. Nominaciju bi sutra trebalo da formalno usvoji” svih 27 ministara finansija Evropske unije, izjavio je portparol Junkera, a prenela agencija AFP.

Merš (62) se nalazi na čelu luksemburške centralne banke od 1998, a u odboru ECB zamijenio bi Španca Manuela Gonzalesa Parama, koji je otišao iz banke u maju.

Junkeru, koji je takođe premijer Luksemburga, 17. jula ističe mandat na čelu Evrogrupe. Kao njegov mogući nasljednik spominjao se njemački ministar finansija Volfgang Šojble, ali se francuska vlada usprotivila njegovoj nominaciji.

Junker je naveo da je spreman da ostane na funkciji u narednih šest mjeseci, da bi Evropskoj uniji omogućio dodatno vrijeme da skicira mjere potrebne za rješavanje dužničke krize u evrozoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana