Ministarstvo pravde BiH da nadzire imenovanja u Komori

Željka Domazet
Ministarstvo pravde BiH da nadzire imenovanja u Komori

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević zatražio je od Ministarstva pravde BiH da sprovede upravni nadzor nad procedurom imenovanja organa Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH.

Zirojević je juče u Sarajevu rekao da problemi u radu Komore postoje već godinama, ali su eskalirali u posljednje vrijeme, kada je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović nezakonito donio odluku o formiranju komisije koja je zadužena za raspisivanje oglasa za izbor organa Skupštine Komore.

- Ovu odluku je mogla donijeti samo Skupština čiji mandat ističe 1. jula ove godine, tako da je ona još legitimna, niko je nije ni raspustio - rekao je Zirojević.

Istakao je da će napraviti analizu, a poslije toga i izvještaj, koji će uputiti Savjetu ministara BiH, te predložiti određene mjere kako bi problemi u Komori što prije bili riješeni.

On je podsjetio da je početkom ovog mjeseca pokušao da organizuje sastanak predstavnika svih zvaničnika Spoljnotrgovinske komore BiH i entitetskih komora, na koji se nisu odazvali predstavnici bošnjačkog naroda.

Zirojević je istakao da trenutno stanje u Komori ne znači početak raspada jedne institucije na nivou BiH.

- To se ne može tako kvalifikovati. U Komori ima mnogo problema, ali postoje načini, instrumenti i organi koji to mogu riješiti. Ministarstvo spoljne trgovine jedan je od njih i mi smo i po zakonu o Spoljnotrgovinskoj komori BiH nadležni da nadziremo implementaciju zakona kojim je ona i formirana - istakao je Zirojević.

Potpredsjednici Spoljnotrgovinske komore Ljubomir Klincov i Milan Lovrić upozorili su 16. maja na najnoviji pokušaj diskreditacije i marginalizacije predstavnika srpskog i hrvatskog naroda u organima Komore, koji se odnosi na nezakonito objavljivanje javnog poziva za predlaganje delegata u Skupštinu Komore.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH, čiji su legitimitet osporili srpski i hrvatski delegati, 8. juna za predsjednika Skupštine izabran je Džemail Vlahovljak, a za potpredsjednike Ruža Sopta i Ranko Bakić.

Predsjednik Skupštine Komore Mihajlo Butingan zakazao je novu sjednicu Skupštine za 17. jun.

Izvoz

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kaže da se trenutna situacija u Spoljnotrgovinskoj komori BiH negativno reflektuje na promociju izvoza, a samim tim i na spoljnotrgovinsku razmjenu, kao i na privrednike u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana