Milovan Bajić: Uz strateškog partnera još jači

Marina Čigoja
Milovan Bajić: Uz strateškog partnera još jači

"Krajinapetrol" je kompanija u koju ozbiljni investitori treba da ulažu. Imamo dobre lokacije i stalne kupce i prepoznatljivi smo po kvalitetu goriva koje prodajemo.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" direktor "Krajinapetrola" Milovan Bajić.

- Očekujem da privatizacija donese jakog strateškog partnera, a uvjeren sam da će neke velike kompanije prepoznati opravdanost da ulažu u naše preduzeće - rekao je Bajić.

* GLAS: Kakav je program privatizacije "Krajinapetrola"?

BAJIĆ: Privatizaciju je trebalo davno obaviti. Propuštena je šansa da se ona uradi efektnije i efikasnije nego što će to sada biti. Međutim, ono što se ovom programu sigurno ne može zamjeriti je transparentnost. Aukcija je javna i može se takmičiti svako ko bude zainteresovan. Možda je jedina manjkavost to da se budući kupac ne može usloviti.

* GLAS: Šta očekujete od privatizacije "Krajinapetrola"?

BAJIĆ: "Krajinapetrol" je kompanija u koju ozbiljni investitori treba da ulažu. Proteklih godina investirali smo oko pet miliona KM u izgradnju jedne nove i obnovu nekoliko pumpi, u nabavku novih transportnih sredstava, izgradnju stanica za auto-gas. Imamo dobre lokacije i stalne kupce, prepoznatljivi smo po kvalitetu goriva koje prodajemo. Nismo kreditno prezaduženi i likvidni smo i zato očekujem da privatizacija donese "Krajinapetrolu" jakog strateškog partnera, a uvjeren sam da će neke velike kompanije prepoznati opravdanost da ulažu u naše preduzeće i da će one omogućiti nove investicije.

* GLAS: Kada bi mogla biti održana aukcija?

BAJIĆ: Ima samo još jedan korak da se uradi, a to je da Vlada, koja je prije nekoliko dana usvojila konačnu verziju programa, da nalog Investiciono-razvojnoj banci RS koja će raspisati aukciju. Očekujem da se ta aukcija održi u drugoj polovini januara iduće godine.

* GLAS: Koji su najveći problemi "Krajinapetrola"?

BAJIĆ: Nailazimo na niz problema, kao što su nelojalna konkurencija, pad potrošnje, neriješeni imovinsko-pravni odnosi, neuknjižena imovina, ali smo i pored toga ostvarivali pozitivne rezultate. Međutim, bez rješavanja pravnog statusa i uknjiženja imovine, kao i modernizacije prodajnih objekata, "Krajinapetrol" nema budućnosti.

Imovina

* GLAS: Kolika je imovina "Krajinapetrola"?

BAJIĆ: Posjedujemo 16 pumpi, od kojih se na pet prodaje auto-gas. Imamo i upravnu zgradu sa 900 kvadratnih metara, skladište za dizel i benzine u Dervišima, kapaciteta 4,6 miliona litara. Posjedujemo najmoderniju i najveću punionicu boca tečnog naftnog gasa u BiH, koja se nalazi u Ramićima, gdje imamo više od 60 dunuma zemlje, sa sopstvenim industrijskim kolosijekom i upravnom zgradom. Imamo i dobar vozni park sa cisternama za prevoz naftnih derivata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana