Miljevina čeka strateškog partnera

Milka Milunović
Miljevina čeka strateškog partnera

BANjA LUKA - Biznis planom za fočanski rudnik mrkog uglja "Miljevina" predviđene su dvije varijante za pokretanje proizvodnje, međutim one direktno zavise od brzine pronalaženja strateškog partnera "Miljevine", istakli su u Ministarstvu privrede, energetike i razvoja RS.

Lani je u preduzeću sproveden stečaj i Vlada RS kupila je akcijski kapital "Miljevine". U "Miljevini" su naglasili da  sa nestrpljenjem očekuju strateškog partnera koji će uložiti svjež kapital u pokretanje proizvodnje.

Direktor rudnika "Miljevina" Nenad Matović istakao je da zainteresovanih potencijalnih strateških partnera ima i da od početka godine obilaze "Miljevinu".

- Preduzeće su obišli predstavnici firme "Senkop" iz Grčke koja je bila zainteresovana za otvaranje rudnika i otvaranje jedne manje termoelektrane i cementare, s obzirom na to da je jalovina izuzetno dobar materijal za fabriku cementa - rekao je Matović i dodao da su Grci pokazali ozbiljno interesovanje za ulaganja u rudnik.

Pored njih, rudnik su obišli i potencijalni partneri iz Rusije, odnosno predstavnici firmi "Privredni preporod" i "Interao".

Ruski biznismeni takođe su, tvrdi Matović, pokazali interesovanje za ulaganje u pokretanje termoelektrane i to maksimalne snage 150 megavata.

- Nemamo ni željeznički ni riječni transport, tako da bi cijena uglja bila previsoka kada bi ga izvozili. Najbolje rješenje za rudnik je da napravimo jednu fabriku u kojoj bi ugalj mogli da trošimo i dobijemo novi proizvod - smatra Matović.

On nije želio da precizira da li su u "Miljevini" opredijeljeni za partnera iz Grčke ili Rusije, navodeći da će detalji biti poznati odmah poslije lokalnih izbora u Srpskoj.

U rudniku "Miljevina" od 200 bivših radnika na posao svakodnevno dolazi 20 radnika koji su angažovani na čuvanju imovine rudnika. Svi radnici očekuju da će proizvodnja u rudniku biti uskoro pokrenuta i da će za sve biti posla. Poslovodstvo najavljuje da će u rudniku biti otvoreno oko 1.000 radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana