Milionski dug prebilo 16 učesnika kompenzacije

Željka Kokot
Milionski dug prebilo 16 učesnika kompenzacije

Banjaluka - Milionske dugove u drugoj multilateralnoj kompenzaciji uspjelo je da prebije 16 učesnika, a dva od njih su kompenzovala najveći iznos obaveza čiji se raspon kretao od deset do 50 miliona KM.

Banjalučka berza, putem koje je obavljena multilateralna kompenzacija, predstavila je njene detaljne rezultate u petak u Privrednoj komori RS. Najveći iznos duga od 53,79 miliona KM prebio je sektor javne uprave i odbrane, a slijede elektroenergetski sektor sa 18,45 miliona i zdravstvena zaštita i socijalni rad sa 12,28 miliona maraka.

Dug su prijavila 11.042 privredna subjekta u iznosu od 926 miliona KM, dok je 6.522 učesnika imalo potraživanja u istom iznosu. Dug je moglo kompenzovati 1.385 aktivnih subjekata u iznosu od 256,92 miliona KM, a na kraju je to učinilo 1.100 subjekata koji su smanjili dug za 114,08 miliona KM. U redovnim kompenzacijama sprovedenim 18. i 23. maja prebijeno je 111,42 miliona KM duga. Novina su bile učesničke kompenzacije u kojima je prebijeno dodatnih 2,62 miliona i cesije, čiji je rezultat iznosio 31.670 KM. Cjelokupan dug su kompenzovala 233 učesnika, više od polovine prijavljenih obaveza prebilo je 467 učesnika, dok 702 subjekta nisu uspjela kompenzovati ni marku duga.

Direktor Privredne komore RS Dragica Ristić kaže da su inicirali usvajanje i aktivno učestvovali u kreiranju i izmjenama Zakona o multilateralnim kompenzacijama radi smanjenja nelikvidnosti privrede.

- Nelikvidnost je na ovaj način bar djelimično smanjena. Obaveze privrede su u prošloj godini dostigle 15,5 milijardi i smanjene su za 100 miliona KM u odnosu na 2014. godinu, a zahvaljujući multilateralnoj kompenzaciji ovaj iznos će biti manji za još 114 miliona KM - kaže Ristićeva i naglašava da je Privredna komora RS zadovoljna rezultatima druge multilateralne kompenzacije u kojoj je dugove, za razliku od prve kompenzacije, smanjio veći procenat učesnika iz privatnog sektora.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić kaže da je rezultat multilateralne kompenzacije zadovoljavajući ako se uzme u obzir da je dug privrede smanjen za 114 miliona KM.

- Bitno je istaći da se 40 odsto duga, koji je prebijen u sistemu, odnosi na subjekte iz realnog sektora - kaže Božić i dodaje da je dugove u manjem ili većem procentu prebilo oko 80 odsto učesnika.

Seminari

Privredna komora RS je uoči druge multilateralne kompenzacije organizovala nekoliko seminara širom Srpske na kojima je učestvovalo više od 200 privrednika. Dragica Ristić kaže da je edukacija doprinijela boljem odzivu i većem iznosu prebijenih dugova privatnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana