Milionska šteta na poplavljenim pogonima

Marijana Miljić
Milionska šteta na poplavljenim pogonima

BANjALUKA - Posljednje poplave koje su zahvatile Republiku Srpsku nanijele su štetu na imovini više stotina preduzeća, koja se procjenjuje se na oko 15 miliona maraka.

Imovinu velikog broja preduzeća poplave su uništile i u junu, a procijenjena šteta na objektima, pogonima i proizvodima procijenjena je na više od 12 miliona maraka.

Najveća šteta u posljednjim poplavama nanesena je preduzećima u Bijeljini, gdje se procjenjuje na više od deset miliona maraka.

- U ovogodišnjim poplavama stradalo je više od 90 preduzeća, a samo u decembru voda je uništila oko 40 firmi - rekli su u opštini Bijeljina i dodali da su najviše stradali pogoni firmi "Banja Dvorovi", "Savimiks", "Tempo" te benzinska pumpa "Nešković".

U opštini Trebinje navode da je voda, prema prvim procjenama, na preduzećima načinila štetu veću od milion maraka, te da je stradalo oko 50 samostalnih trgovinskih radnji i vinograda.

Ukupna šteta na 30 proizvodnih objekata u Novom Goraždu procjenjuje se na više od pola miliona maraka.

Poplave su preduzećima u Višegradu nanijele štetu od oko 260.000 maraka.

- U posljednjim poplavama stradali su pogoni devet preduzeća. Oštećenja na samostalnim trgovačkim radnjama procjenjuju se na 41.000 maraka - kažu u višegradskoj komisiji za procjenu štete od poplava.

Desetak zvorničkih preduzeća u poplavama je oštećeno za 3,5 miliona maraka.

U Prijedoru su najveću štetu pretrpjeli ribnjak "Saničani" i Sportsko-ribolovno društvo, i to od 150.000 maraka.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da je Upravni odbor Komore zahtijevao od nadležnih institucija da preduzećima koja su stradala u poplavama obezbijede repromaterijal da bi mogla da nastave proizvodnju.

- Poplave koje su nanijele štetu privrednim subjektima unazadile su proizvodnju u Srpskoj. Preduzeća koja su stradala najviše se bave proizvodnjom i preradom stočne hrane i povrća - rekli su u Komori.

Dodali su da su kod banaka inicirali da oštećenim firmama zamrznu naplate na određeni vremenski period.

- Od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske zahtijevaćemo formiranje posebne kreditne linije za pomoć privrednim subjektima. U saradnji sa Ministarstvom finansija RS uticaćemo na osiguravajuća društva da izađu u susret osiguranim privrednim subjektima i isplate određeni procenat od ukupne štete - kazali su Komori.

Osiguranje

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske Miroslav Miškić rekao je da iako su preduzeća u ovoj godini nekoliko puta pretrpjela štetu od poplava, mali broj njih se odlučuje da osigura svoju imovinu.

- Preduzeća radije traže odštetu od elementarnih nepogoda na imovini od strane države, jer smatraju da na taj način jeftinije prođu nego da osiguraju svoju imovinu - rekao je Miškić i dodao da osiguravajuća društva u Srpskoj redovno isplaćuju novac za nanesenu štetu od elementarnih nepogoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana