Milioni za vino iz uvoza

Marijana Miljić
Milioni za vino iz uvoza

Banjaluka - U BiH u prvih pet mjeseci ove godine uvezeno je vino vrijedno deset miliona maraka, dok je u istom periodu izvezeno ovog pića u vrijednosti dva miliona maraka, rekao je "Glasu Srpske" načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

On je naglasio da je za pet mjeseci ove godine u BiH uvezeno 2.774 tone vina od svježeg grožđa, te da je vino u BiH uglavnom došlo iz zemalja u regionu, te iz Italije i Francuske.

- U periodu od januara do kraja maja iz BiH su izvezene 872 tone vina i to uglavnom u Hrvatsku, Srbiju, ali i Njemačku - naglasio je Kovačević.

Direktor vinarije "Vukoje" u Trebinju Radovan Vukoje rekao je da se najveći problem javlja zbog toga što se sva uvezena vina ne kontrolišu prilikom uvoza već odmah idu na tržište.

- Uveze se ogromna količina vina sumnjivog porijekla. Potrebno je donijeti Zakon o vinima u BiH i time zaštititi domaće vinare i ograničiti prekomjeran uvoz, upravo ispitivanjem kvaliteta - rekao je Vukoje i dodao da većina domaćih proizvođača treba da ulaže novac i proizvodi vrhunska vina, jer se samo kvalitetom mogu probiti na tržište zemalja u EU.

Vukoje je naglasio da vinarija "Vukoje" svoje proizvode izvozi na tržište Švedske, Danske, Norveške, te Holandije, Francuske i Austrije.

Prema njegovim riječima, u Hercegovini ima oko 20 registrovanih proizvođača vina i nekoliko njih je na samom početku poslovanja.

Vina vinarije "Vukoje" nalaze se i na Svjetskoj vinskoj karti, dok na ovoj listi nema nijedan proizvođač vina iz Crne Gore, Makedonije i Srbije.

U vinariji "Tvrdoš" u Trebinju kažu da proizvode vino izvanrednog kvaliteta, te da uglavnom zalihe vina izvoze u inostranstvo.

U ovoj vinariji naglasili su da je domaće tržište preplavljeno lošim vinom iz inostranstva.

- Kvalitet uvezenih vina treba provjeriti i ispitati, kao što to radi većina zemalja u regionu, a ne odmah plasirati na tržište ono što se uveze - kazali su u vinariji "Tvrdoš".

Podsticaji

Pomoćnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Vid Kopanja rekao je da se iz godine u godinu povećava broj proizvođača vina.

On je naglasio da Ministarstvo daje i podsticaje vinarima, koji iznose oko 40 odsto od ukupnog ulaganja u proizvodnju vina. Kopanja je naglasio da je u toku procedura razdvajanja Zakona o vinu i rakiji na pojedinačne zakone, u skladu sa direktivama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana