Milioni evra za male preduzetnike

Glas Srpske
Milioni evra za male preduzetnike

BRISEL - Evropska komisija (EK) planira da otvori lanac novih kancelarija širom svijeta, čiji će osnovni zadatak biti pomoć u širenju malih evropskih preduzeća na nova tržišta, za šta će biti izdvojeni milioni evra, pišu evropski mediji, prenijele su agencije.

Komisija je navodno već izdvojila sredstva za osnivanje kancelarije u Indiji i Kini, a u savjetodavne centre u cijelom svijetu, planirano je da bude uloženo više miliona evra.

- Glavni zadatak EK jeste da putem kancelarija u svijetu, pomogne evropskim kompanijama suočenim s pravnim i kulturološkim izazovima, da lakše posluju na novim tržištima - pišu mediji.

EK je i ranije značajnu pažnju i novčanu pomoć pridavala evropskim preduzetnicima u inostranstvu tako da u Nju Delhiju od kraja 2008. godine djeluje Evropski poslovni i tehnološki centar, koji raspolaže sa ukupnim budžetom od 14,5 miliona evra, a Komisija ima u planu otvaranje još tri takva centra u toj zemlji.

Isti takav centar u Kini, kako je službeno dogovoreno na evropsko-kineskom samitu 2009. godine, biće uspostavljen na period do pet godina, sa budžetom od pet miliona evra.

- Ove godine slična kancelarija biće otvorena i u Bangkoku, a na raspolaganju će imati 2,2 miliona evra za početni period  od tri do četiri godine. Kancelarija bi trebalo da pokriva Tajland i druge zemlje jugoistočne Azije - navode mediji.

EK planira da da podršku i sličnim privatnim centrima u Hongkongu, Maleziji i Singapuru.

Evropska unija, kako navode mediji, trenutno ispituje da li će podrška evropskom malom i srednjem preduzetništvu u inostranstvu oduzeti posao ambasadorima i državnim kancelarijama tih zemalja, koje već pružaju određenu podršku preduzetništvu.

Konkurencija

Evropska komisija u jednom Internom dokumentu, navode mediji, upozorava da je za uspjeh ovog projekta potrebno izbjeći udvajanje usluga koje su već razvile lokalne javne ili privatne organizacije pojedinih zemalja.

- Tamo gdje postoji ad hok rizik preklapanja ili konkurencije sa lokalnim postojećim poslovnim udruženjima i privatnim savjetodavnim agencijama, Komisija će uložiti dodatni napor da im podrška, koju finansira EU, ne bude konkurencija -  stoji u dokumentu EK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana