Milioni dolara bačeni u vodu

Agencije
Milioni dolara bačeni u vodu

Njujork - Za uspješno lansiranje nekog proizvoda na tržište kompanije moraju uložiti hiljade časova razvoja i milione dolara za reklamne kampanje. Međutim, ponekad i pored najvećih napora i ogromnih ulaganja neki proizvodi jednostavno ne postignu željeni uspjeh na tržištu.

Listu ovogodišnjih najvećih tržišnih neuspjeha napravio je 24/7 Njall St, a na njoj su se, između ostalih, našli -"plejstejšn vita", "nokija lumija 900", "ultrabuk" i "dart".

"Plejstejšn vita" je pušten na tržište u decembru 2011. u Japanu. Iako je u prva dva mjeseca prodato skoro 1,2 miliona uređaja, prodaja je ubrzo opala, pa je do danas prodato manje od 2,2 miliona uređaja. Cijena od 300 dolara je najveći razlog loše prodaje, prenijeli su portali.

Kada je "Intel" na tržište izbacio "ultrabuk" činilo se da će taj uređaj biti glavni konkurent "Eplovom" "mekbuku". Međutim, to se nije desilo. IHS, kompanija za analizu tržišta, je predviđala da će do kraja 2012. biti prodato 22 miliona ovih uređaja, te još 61 milion sljedeće godine. Međutim, do kraja ove godine je prodato manje od deset miliona "ultrabuk" računara. Previsoka cijena predstavlja najveći problem.

Pametni telefon "nokija lumija 900" je predstavljen u januaru ove godine. Međutim, nikada nije uspio da privuče pažnju javnosti. Kritikovan je zbog loše rezolucije ekrana te malog broja aplikacija.

"Soni" je ranije ove godine na tržište izbacio "tablet P". Ključna karakteristika ovog tableta je bila mogućnost preklapanja uređaja da bi mogao da stane u yep. Međutim, upravo to se pokazalo i kao najveća mana ovog uređaja. Zbog loše prodaje cijena uređaja je pala sa 549 dolara na 199 dolara. Međutim, ni to nije mnogo poboljšalo prodaju.

Kompanija "Krajsler" je polagala velike nade u koncept "dart", za koji su se nadali da će biti konkurentan automobilima kao što su "honda sivik", "tojota korola" i "ford fokus". Međutim, pored opsežne reklamne kampanje, u novembru je prodato samo 4.500 automobila "dart". U poređenju s tim, istog mjeseca je prodato 30.075 automobila "honda sivik".

Izvinjenje "Epla"

Kada je kompanija "Epl" nadogradila svoj operativni sistem na iOS6, odlučili su odbaciti aplikaciju "gugl maps" i kreirati sopstvenu aplikaciju za mape. Aplikacija je lansirana u septembru, a odmah je bilo jasno da je prepuna grešaka i problema. Netačne informacije, pogrešna imena, crno-bijele fotografije i prekrivenost većeg dijela mapa oblacima su bili samo neki od problema. Neuspjeh aplikacije je bio toliki da je izvršni direktor "Epla" Tim Kuk napisao javno pismo u kojem se izvinio svim korisnicima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana