Milion jaja otišlo u Hrvatsku

Milijana Latinović
Milion jaja otišlo u Hrvatsku

BANjALUKA - Za nepunih mjesec dana kako su nastavili plasman na tržište Evropske unije, firma “Agreks” iz Donjeg Žabara izvezla je u Hrvatsku skoro milion jaja za preradu, a čim se epidemiološka situacija stabilizuje nastaviće pregovore i sa prerađivačima u Italiji i Austriji.

 

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor “Agreksa” Predrag Miličić dodavši da su u Hrvatsku u ovoj godini, nakon polugodišnje pauze, izvezli dvije pošiljke.

- Plan je da se tokom ljeta izvoz intenzivira i da izvozimo veće količine - rekao je Miličić, dodavši da za sada jaja plasiraju samo u fabrike za preradu u Hrvatskoj. Iako su pregovore vodili i sa drugim evropskim zemljama, pandemija virusa korona pomrsila im je konce.

Miličić kaže da su Srpska i BiH izvozno orijentisane kada je riječ o proizvodnji jaja.

Godinama su ti proizvodi sa domaćih farmi prisutni na tržištu CEFTA, a od januara prošle godine “Agreks” jedini izvozi i u EU.

- To su dobri pokazatelji kada je riječ i o kvalitetu naših proizvoda koji pariraju onima proizvedenim u inostranstvu - rekao je on.

Miličić koji je i predsjednik Udruženja zajednice živinara RS rekao je da su uslovi u kojima živinari u Srpskoj danas rade veoma složeni.

- Suočavamo se sa divljanjem berzi kada su u pitanju sirovine za proizvodnju stočne hrane, a mi na tržištu imamo konstantno obaranje cijena gotovih proizvoda tako da bilježimo ozbiljne gubitke u tom pogledu. Sva ta dešavanja veoma iscrpljuju naše proizvođače, prije svega finansijski. Pandemija, smanjena potrošnja i nemogućnost dolaska ljudi  iz inostranstva dovela nas je u velike probleme - rekao je Miličić.

Zeleno svjetlo za izvoz jaja “B” kategorije BiH je od Evropske komisije dobila još u julu 2019. godine, međutim, zbog zahtjevnih procedura plasman robe krenuo je tek počekom prošle godine.

Miličić ističe da u ovoj godini proizvođači jaja u Srpskoj i FBiH očekuju i dozvolu za plasman konzumnih jaja u Evropu.

- Ovih dana trebalo bi da imamo sastanke u entitetskim ministarstvima poljoprivrede, a očekujemo i formiranje novog rukovodstva Kancelarije za veterinarstvo kako bismo nastavili dalje aktivnosti u smjeru dobijanja dozvole - rekao je Miličić.

Razmjena

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH plasman jaja u prošloj godini povećan je za skoro 30 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz pao za oko 18 odsto. Obim spoljnotrgovinske razmjene jaja lani je porastao za oko dva miliona maraka u odnosu na 2019. godine, a pokrivenost uvoza izvozom bila je oko 170 odsto. Najviše jaja BiH je plasirala u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana