Milion evra Centralnoj banci BiH

M. Mi.
Milion evra Centralnoj banci BiH

SARAJEVO - Za novi program pomoći Centralnoj banci BiH (CBBiH), namijenjen sprovođenju bankovnih standarda Evropske unije, Evropska centralna banka (ECB) odobrila je milion evra iz Instrumenta pretpristupne pomoći (APA).

Iz CBBiH je saopšteno da jučerašnje potpisivanje protokola o programu tehnike saradnje sa delegacijom EU u BiH i ECB-om predstavlja podršku CBBiH, kao i pripremu za pristupanje BiH Uniji.

Guverner CBBiH Kemal Kozarić kazao je da će eksperti ECB-a i sedam centralnih banaka evrozone pomoći CBBiH da unaprijedi oblasti koje su od izuzetnog značaja za put BiH ka EU.

- Veoma je važno da izvještaji CBBiH, metodologija, procjene ili pravna regulativa budu usklađeni sa evropskim standardima - rekao je Kozarić i naglasio da realizacija osamnaestomjesečnog programa počinje 1. aprila.

Šef Delegacije EU u BiH Dimitris Kurkulas kazao je da je CBBiH jedna od najsnažnijih institucija u zemlji koja uživa visoku reputaciju i postavlja se kao stub monetarne stabilnosti.

- EU ostaje posvećena pružanju podrške CBBiH osiguravanjem tehničke saradnje kojoj je cilj dalje usaglašavanje CBBiH sa standardima centralnih banaka evrosistema - istakao je Kurkulas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana