Milijarder osuđen na 11 godina zatvora

Glas Srpske
Milijarder osuđen na 11 godina zatvora

NjUJORK - Raj Rajaratnam, milijarder na čelu hedž fonda koji se našao u središtu jednog od najvećih slučajeva berzanskog trgovanja po povlašćenim informacijama u istoriji, osuđen je na 11 godina zatvora, objavio je savezni tužilac na Menhetnu, prenosi "Vašington post".

To je najduža zatvorska kazna u istoriji berzanskog trgovanja po povlašćenim informacijama. Presuda je kulminacija višegodišnjeg savezne istrage o korupciji na berzi akcija. Rajaratnamov slučaj otkrio je tamnu stranu poslovanja hedž fondova, u koju se dugo sumnjalo.

Rajaratnam, koji je vodio fond Geleon menadžment, proglašen je krivim po 14 tačaka optužnice za zavjeru i prevaru s vrijednosnim papirima zbog ilegalne upotrebe povlašćenih informacija u trgovini akcijama, uključujući akcije "Goldman Saksa", "Gugla", "Hiltona" i "Intela".

Trgovanjem je ostvaren profit ili izbjegnut gubitak od 72 miliona dolara, procijenilo je tužilaštvo.

- Rajaratnamovo krivično djelo odražava virus u našoj poslovnoj kulturi, koji treba iskorijeniti - rekao je savezni sudija Ričard Holvel prilikom izricanja kazne u Njujorku.

Rajaratnamu (54) je naloženo da vrati 53,4 miliona dolara i plati globu od deset miliona dolara.

Trenutno je na privremenoj slobodi uz 100 miliona dolara jamčevine, a na izdržavanje zatvorske kazne treba se javiti 28. novembra.

++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana