Milijarde evra za podršku bankama

Glas Srpske
Milijarde evra za podršku bankama

PARIZ - Francuska vlada odobrila je u petak 360 milijardi evra (491 milijardu dolara) vrijedan plan za spasavanje i zaštitu banaka od kolapsa i deblokiranje zapušenih kreditnih tržišta.

Plan je objavljen u službenom registru i odmah je postao zakon.

Francuski spasilački paket je dio prošlonedjeljne odluke bez presedana 15 država EU, koje za zajednički novac imaju evro, da odmrznu kreditna tržišta upumpavanjem milijardi evra u finansijske sisteme.

Oba doma francuskog parlamenta hitno su odobrila plan predsjednika Nikole Sarkozija.

I donji dom njemačkog parlamenta ogromnom većinom je u petak odobrio 500 milijardi evra (675 milijardi dolara) za spasavanje finansijskih tržišta zemlje, čime je raščistio put za potvrdu u gornjem domu.

Plan, koji je predložila vlada kancelarke Angele Markel, dio je usklađenog spasilačkog napora država evrozone suočenih sa nervoznim i krajnje nestabilnim tržištima.

Njemački paket predviđa pozajmice bankama do 400 milijardi evra. Oko 80 milijardi evra je namijenjeno rekapitalizaciji banaka i, ako bude potrebno, kupovini rizične imovine. Na bankarske garancije ide preostalih 20 milijardi.

Maksimalna suma

Smatra se da je suma koju je odobrio donji dom njemačkog parlamenta maksimalna i da neće biti potrošena ako se finansijska kriza smiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana