Milijarde dolara za kredite

Glas Srpske
Milijarde dolara za kredite

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) planira izradu novog mehanizma za antikrizno kreditiranje, vrijednog više milijardi dolara, u okviru kojeg će se novac nuditi zemljama i ako ga ne zatraže, objavio je "Volstrit žurnal".

Očekuje se da se novi mehanizam "iskristališe" do septembra, da bi ga zatim odobrio upravni odbor Fonda, prenose agencije.

Neimenovani predstavnik MMF-a objasnio je za "Žurnal" da je moguće da će novi krediti biti odobravani istovremeno grupi zemalja koje su se, po ocijeni Fonda, našle pod udarom krize, a ne pojedinačnim zemljama, kao do sada.

Zemlje pri tom neće morati da traže pomoć, jer će MMF sam otvarati kreditnu liniju, ako se uvjeri u opravdanost njihove ekonomske politike.

Nagovještavajući ideju nove kreditne linije, izvršni direktor MMF-a Dominik Štraus - Kan rekao je da Fond želi da ubuduće ima mogućnost da radi sa sistemskim rizicima svjetske ekonomije i da dobije ovlašćenja da otkriva i upozorava na potencijalne opasnosti koje prijete globalnoj ekonomiji.
Odobravanje kredita zemljama koje ga nisu tražile trebalo bi da umanji "stigmu" koja se vezuje za kreditiranje od strane Fonda, objasnio je sagovornik "Volstrit žurnala", dok bi pozajmice grupama zemalja, umjesto pojedinačnim državama, mogle da spriječe širenje krize iz zemlje u zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana