Milijarda evra pomoći za Opel

Glas Srpske
Milijarda evra pomoći za Opel

DETROIT - Američki "Dženeral motors" (GM), koji je nedavno izbjegao bankrot uz podršku američke administracije, očekuje da će vlade Španije, Britanije i Poljske obezbijediti oko milijardu evra pomoći za ozdravljenje njegove evropske filijale "Opel", piše "Vol strit žurnal", prenio je Tanjug.

List tvrdi da bi "GM" takođe mogao da izdvoji milijardu evra vlastitog novca za restrukturisanje "Opela", čime bi se otvorila mogućnost da njemačku kompaniju zadrži pod svojim okriljem i da odustane od prodaje.

"Žurnal" piše da će glavna tema sastanka odbora direktora "GM"-a iduće sedmice biti upravo sudbina "Opela". "GM", koji pored Njemačke, svoje filijale ima u Britaniji i Španiji, prinuđen je zbog krize da rasproda pojedine fabrike i tako obezbijedi novac za opstanak. 

Njemačka vlada ranije je podržala prijedlog da se "Opel" proda ponuđačima koje predvodi kanadska grupacija "Magna internešnel".

Drugi zainteresovani kupac, investicioni fond "RHJ internešnel", sa sjedištem u Briselu, povećao je svoju ponudu ove sedmice za akcije "Opela" za 25 miliona evra, na 300 miliona evra u kešu.

Na sastanku šefova "GM"-a prošlog mjeseca članovi odbora direktora odbili su da daju podršku grupaciji "Magna" i naredili rukovodiocima da prikupe više informacija o drugim mogućnostima za "Opel", uključujući i prikupljanje fonda za zadržavanje te evropske filijale pod vlastitim okriljem.

Sudbina "Opela" zavisi i od stava njemačke vlade, koja bi trebalo da obezbijedi kredit za preživljavanje kompanije koja samo u Njemačkoj zapošljava oko 25.000 radnika.

Očekivanja su porasla posljednjih dana kada je nagoviješteno da bi konačna odluka o "Opelu" mogla biti odložena za period poslije njemačkih izbora, zakazanih za kraj septembra.

Rivali

Njemačka i dalje prednost u prodaji "Opela" daje kanadskoj "Magni", uprkos poboljšanoj ponudi rivalske belgijske investicione kompanije "RHJ internešnel". Vlada Angele Merkel sasvim jasno je stavila do znanja da prednost daje kanadskom proizvođaču auto-dijelova "Magna", koji nastupa u partnerstvu sa ruskim kompanijama "Sberbanka" i GAZ. Vlada je ranije saopštila da je spremna da kanadskoj "Magni" odobri državne kreditne garancije od 4,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana