Mile Banika, v.d. generalnog direktora Poreske uprave RS - Poreznici ne opraštaju dugove

Milka Milunović
Mile Banika, v.d. generalnog direktora Poreske uprave RS - Poreznici ne opraštaju dugove

Računi "Medicinske elektronike" bili su odblokirani jedan mjesec u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske kako bi pomogli ovom preduzeću da riješi finansijske probleme i pomogne da izađe iz krize.

Poreska uprava podnijela je zahtjev 21.10.2008. godine za pokretanje stečaja u "Medicinskoj elektronici". Dugovi se moraju naplatiti i Poreska uprava ne oprašta poreski dug nijednom poreskom obvezniku, uključujući i medijske kuće - istakao je za "Glas Srpske" v.d. generalnog direktora Poreske uprave RS Mile Banika.

* GLAS: Kakvi su efekti uvođenja fiskalnih kasa u Republici Srpskoj?

BANIKA: Uvođenje fiskalnih kasa uslov je za uređenje tržišta. Iskustva zemalja koja su uvela fiskalne kase pokazala su da njihovo uvođenje utiče na smanjenje "sive ekonomije", sprečavanje poreske utaje i nelojalne konkurencije. Time se dolazi do povećanja priliva sredstava u budžet i do povećanja fiskalne discipline. Procjenjuje se da će nakon uvođenja fiskalizacije doći do porasta prihoda od poreza i do 200 miliona KM na godišnjem nivou.

* GLAS: Koliko ima poreskih obveznika?

BANIKA: Prema procjenama Ministarstva finansija Republike Srpske i Poreske uprave, u Republici Srpskoj ima oko 70.000 poreskih obveznika koji su dužni da do kraja godine uvedu fiskalne kase. U skladu sa Odlukom o produženju roka za fiskalizaciju, prva grupa poreskih obveznika ima rok da do 15. novembra uvedu fiskalne kase, dok je krajnji rok za drugu grupu poreskih obveznika da do 31. decembra 2008. godine ispune svoju zakonsku obavezu i uvedu fiskalne kase.

* GLAS: Koje kazne su predviđene u slučaju zloupotrebe fiskalne kase?

BANIKA: Zakonom o fiskalnim kasama definisane su oštre kazne u slučaju zloupotrebe i namjerno izazvanog kvara na fiskalnoj kasi. Ukoliko serviser utvrdi da je do kvara došlo zbog zloupotrebe, kazne iznose od 2.000 do 15.000 maraka. U slučaju kvara fiskalne kase, vlasnik kase dužan je da odmah obavijesti ovlašćeni servis radi otklanjanja kvara. Kvarove može otklanjati samo ovlašćeni serviser, koji je dužan da u roku od dva dana izvrši servisiranje fiskalne kase, od dana dostavljanja zahtjeva za fiskalizaciju. Servisiranje se obavlja u ovlašćenom servisu ili na prodajnom mjestu samo ako se prilikom servisiranja ne skida ni programska ni fiskalna plomba. Sve radnje oko servisiranja serviser unosi u servisnu knjižicu i fiskalnu memoriju fiskalne kase. Ako se prilikom servisiranja skida programska i fiskalna plomba ovlašćeni servis podnosi zahtjev Poreskoj upravi i vrši se naknadna fiskalizacija.

* GLAS: Koliko preduzeća je prijavljeno Tužilaštvu zbog utaje poreza?

BANIKA: Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Tužilaštvu prijave protiv osam preduzeća koja se terete da su utajom poreza i doprinosa oštetili budžet za 912.000 maraka. Ova preduzeća terete se zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi. Izvještaji su podneseni protiv "Kop transa" iz Zvornika zbog sumnje za utaju poreza i doprinosa od 214.000 KM, mesnice "Jovičić" iz Doboja za 73.000 KM, mesnice "Jović" iz Doboja za 36.000 KM, prijedorske konfekcije "Borac" za 303.000 KM, "Komunalnog" iz Kostajnice za 118.000 KM, "Venecije" Prnjavor za 87.000 KM, "ITC" Kozarska Dubica za 62.000 KM i Veterinarske stanice iz Prijedora za 16.300 KM.

* GLAS: Koliko je Poreska uprava naplatila prihoda?

BANIKA: Do kraja godine računamo da će u budžetu biti naplaćeno 1,8 milijarda, a do sada je naplaćena milijarda i 439 miliona KM javnih prihoda. Od ovog iznosa jedna milijarda i 419 miliona KM se odnose na direktne poreze što je za 31 odsto više u odnosu na isti period 2007. godine. Najveći procentualni rast zabilježen je po osnovu poreza na dobit i to za 76 odsto, po osnovu ostalih prihoda (opštinskih organa uprave, prihoda od davanja na eksploataciju prirodnih resursa, takse iz prinudne naplate) za 64 odsto, prihoda na osnovu kazni (za prekršaje i troškove prekršajnog postupka, saobraćajne prekršaje) za 38 odsto, a povećala se i naplata ostalih direktnih poreza kao što su porez na platu za 31 odsto kao i prihodi po osnovu taksa i nadoknada za 18 odsto. Prikupljeni prihodi fondova socijalnog osiguranja iznose 816 miliona KM. Ovi prihodi veći su za 28 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Već sa 31. oktobrom 2008. godine Poreska uprava RS ispunila je godišnji plan naplate doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje za 2008. godinu. Finansijski plan Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja na godišnjem nivou iznosi 464.237.954 KM, a u prvih 10 mjeseci 2008. godine Poreska uprava naplatila je 466.273.654 KM.

* GLAS: Koliko je pokrenuto postupaka prinudne naplate?

BANIKA: U prvom kvartalu pokrenuto je 1.888 postupaka prinudne naplate za dug od 24,6 miliona KM i protiv 937 poreskih obveznika pokrenut je postupak blokade žiro-računa. U 217 slučajeva izvršena je pljenidba pokretne imovine. U osam slučajeva zaplijenjena je gotovina u 1.098 slučajeva i upis zakonske hipoteke u deset slučajeva. U prvom kvartalu ove godine naplaćeno je 571 milion KM javnih prihoda od te sume 562 miliona KM direktnih poreza.

* GLAS: Ko u Srpskoj spada u najveće poreske dužnike i koliko za porez duguju?

BANIKA: Do 6. novembra 2008. godine 13 preduzeća i jedna republička institucija ukupno duguju više od 150 miliona maraka. Direkcija za robne rezerve duguje najviše 60.415.742 marke. Dužnici su: "Novoteks" Trebinje, "Fruktona", "Aleks petrol", "ManCo", "Normal", "Medicinska elektronika", FAM "Jelšingrad" Banja Luka i "Darko produkt", "Hidrogradnju", "Dobojputevi", "Kompanija Kušljić", "Famos", "Orao", "Normal". Od dužnika jedino je "Svislajn fabrika alata" Trebinje restruktuirao svoj dug.  

* GLAS: Da li su tačne priče da ste Alternativnoj televiziji oprostili više od 500.000 KM poreza?

BANIKA: To nije istina. Poreska uprava sve svoje aktivnosti sprovodi u skladu sa zakonskim propisima. Podrazumijeva se da je takav princip rada zadržan i pri kontroli poslovanja Alternativne televizije. Krajem 2007. godine i početkom 2008. godine ATV je izmirila svoje obaveze u samom postupku kontrole.

* GLAS: Stečajni upravnici su upozorili da je neophodno da se izvrši kontrola dugovanja za porez, prije otvaranja stečaja?

BANIKA: Poreska uprava je povjerilac koji može pokrenuti stečaj zbog naplate potraživanja. Poreska uprava ima potraživanja u preduzećima u kojima se dugovi talože godinama. To nam stvara veliki problem i blokadom poreskih računa preduzeća padaju pod stečaj. Stečaj će uskoro biti pokrenut u firmi "Mladost" Mrkonjić Grad koja duguje za porez od 1990. godine. Imali smo reprogram sa ovim preduzećem, ali ugovor je poništen, jer nisu ispoštovane obaveze prema Poreskoj upravi RS.  

Fiskalne kase

Fiskalne kase moraće da posjeduju svi poreski obveznici odnosno svako lice koje je upisano u registar prometa robe i pružanja usluga. Jedino će biti izuzeti samostalni poljoprivredni proizvođači, vlasnici samostalnih trgovačkih radnji u slučaju da prodaju sopstvene proizvode umjetničkog i starog zanatstva, i domaće radinosti na pijačnim tezgama i sličnim objektima. Fiskalne kase neće morati da posjeduju energetska, komunalna, telekomunikaciona i druga javna preduzeća koja naknadu za pruženu uslugu naplaćuju ispostavljanjem računa, kao i djelatnosti vjerskih organizacija, biblioteka i muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana