Milan Božić: Poslovanje preduzeća lošije nego lani

Marina Čigoja
Milan Božić: Poslovanje preduzeća lošije nego lani

Od 38 preduzeća čiji su bilansi objavljeni na internet stranicama Banjalučke berze, njih 18 je u ovoj godini poslovalo sa gubitkom, dok je 20 preduzeća ostvarilo dobit. To znači da su rezultati poslovanja preduzeća ove godine, zbirno posmatrano, lošiji nego lani.

Rekao je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" direktor Banjalučke berze Milan Božić.

- Uticaj ekonomske krize na tržište kapitala RS ogleda se, u najvećoj mjeri, u lošijim rezultatima poslovanja preduzeća, što je rezultiralo i manjim interesovanjem investitora za kupovinu akcija tih preduzeća - istakao je Božić.

* GLAS: Da li je i koliko vrijednost trgovanja na Banjalučkoj berzi u toku ove godine niža u odnosu na isti period prošle godine?

BOŽIĆ: Promet na Banjalučkoj berzi za deset mjeseci ove godine iznosi oko 130 miliona, dok je u istom periodu lani promet iznosio oko 209 miliona maraka. Prethodnih mjeseci primjetni su pozitivni trendovi, prije svega za akcije "Telekoma Srpske" i obveznice RS. Obveznice stare devizne štednje prešle su 90 odsto od nominalne vrijednosti, s rastom od oko 6,5 odsto od početka godine. Ove godine imali smo i tri nova izdanja obveznica opština, i to Gradiška, Šamac i Bijeljina, koje postaju sve zanimljiviji finansijski instrument na tržištu kapitala.

* GLAS: Koliko se ekonomska kriza odrazila na trgovanje na Banjalučkoj berzi i da li najave izlaska iz krize pozitivno utiču na raspoloženje investitora?

BOŽIĆ: Uticaj ekonomske krize na tržište kapitala RS ogleda se u najvećoj mjeri u lošijim rezultatima poslovanja preduzeća, što je rezultiralo i manjim interesovanjem investitora za kupovinu akcija tih preduzeća. Od 38 preduzeća čiji su bilansi objavljeni na internet stranicama Banjalučke berze, njih 18 je u ovoj godini poslovalo sa gubitkom, dok je 20 preduzeća ostvarilo dobit. Ipak, rezultati poslovanja preduzeća ove godine, zbirno posmatrano, lošiji su nego lani.

* GLAS: U toku je sprovođenje zajedničkog projekta Atinske i Banjalučke berze, pod nazivom "X-net". Koliki će značaj ovaj projekat imati za dalje poslovanje berze?

BOŽIĆ: Projekat Atinske i Banjalučke berze, "X-net" povećaće međunarodnu vidljivost tržišta kapitala RS. On će stvoriti infrastrukturne pretpostavke koje olakšavaju brokerskim kućama iz Srpske da trguju na berzama u regionu,  kao i brokerskim kućama iz regiona da preko naših brokerskih kuća investiraju u RS.

* GLAS: Koliko Banjalučka berza sarađuje sa Sarajevskom berzom?  Najavljen je početak računanja i objavljivanja BATX indeksa na Bečkoj berzi. O čemu se konkretno radi?

BOŽIĆ: Saradnja sa Sarajevskom berzom uvijek je bila na visokom nivou, a to potvrđuje i dogovor o izradi zajedničkog berzanskog indeksa (BATX), koji će od 1. decembra računati i objavljivati Bečka berza. Na bazi ovog indeksa moći će se kreirati instrumenti koji će olakšati investiranje u BiH. Sada će biti moguće da investitori ulažu u sertifikate koje će izdavati banke koje kupe licencu za indeks. Banka će za taj novac kupiti akcije iz sastava indeksa BATX, a zatim vlasnicima sertifikata isplaćivati prinose u skladu sa kretanjima njihovih vrijednosti na Banjalučkoj i Sarajevskoj berzi. Važno je napomenuti da sve prihode od prodaje ovog indeksa ravnopravno dijele Banjalučka i Sarajevska berza.

* GLAS: Usvojena je Strategija razvoja Banjalučke berze. Šta ona predviđa?

BOŽIĆ: Strategija podrazumijeva niz aktivnosti koji će dovesti do unapređenja likvidnosti tržišta, zatim aktivnosti s ciljem razvoja primarnog tržišta, međunarodne promocija i privlačenje stranih investitora, te partnerski odnos sa institucijama tržišta kapitala i preduzećima čijim se akcijama trguje na Banjalučkoj berzi.

* GLAS: Bilo je govora o tome da će Banjalučka berza biti prodata. Da li je neko iskazao interesovanje za njenu kupovinu?

BOŽIĆ: Još nije bilo zvaničnih razgovora o prodaji Banjalučke berze. Trenutna vlasnička struktura berze, koju čine banke i brokerske kuće iz RS, nije smetnja daljem razvoju.

Malverzacije

* GLAS: U posljednje vrijeme na vidjelo su izašle razne malverzacije sa kupovinom i prodajom akcija na Banjalučkoj berzi. Kako to komentarišete i mogu li se spriječiti takve aktivnosti na berzi?

BOŽIĆ: U svim sistemima postoje i oni koji pokušavaju da izigraju pravila. Građani u RS treba da pripaze da sami ne bi bili žrtve manipulacije ili nehotično doprinesu tome. Posebno su opasni mešetari koji djeluju na terenu nudeći određene iznose za akcije u zamjenu za punomoć na te akcije. To što je Komisija za hartije od vrijednosti RS podnijela prekršajne prijave za manipulacije protiv određenih lica je dokaz da se takve pojave otkrivaju i procesuiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana