Mikić: Novac od Vlade RS biće usmjeren proizvođačima

Agencije
Mikić: Novac od Vlade RS biće usmjeren proizvođačima

Banjaluka - Direktor banjalučkog preduzeća “Vitaminka” Žarko Mikić izjavio je danas da će sredstava od Vlade Republike Srpske namijenjena interventnom otkupu tržišnih viškova povrća, kada pristignu, biti usmjerena poljoprivrednim proizvođačima za otkup onih količina koje mogu da ponude, prenose agencije.

Mikić je rekao da je “Vitaminka” uputila zahtjev Vladi za subvencionisanje otkupa sirovina i da očekuje sredstva da bi sa područja Lijevča, Posavine i Semberije mogla otkupiti 50 tona krastavaca, između 600 i 700 tona crvene paprike i babure, te određene količine paradajza, patlidžana, cvekle i kupusa.

On je pojasnio da je takav zahtjev upućen jer je situacija na tržištu teška, a poljoprivrednim proizvođačima sredstva su potrebna odmah, te zato što “Vitaminka” radi kampanjsku preradu u sezoni i ima period “finansijskog naprezanja” kada dospiju sirovine i kada je potrebna veća suma novca za otkup radi prerade povrća.

- Prije toga potrebno je isfinansirati ambalažu, te platiti radnike, poreze, doprinose i ostale tekuće troškove. To je nama značajna pomoć, ali i poljoprivrednim proizvođačima koji tako mogu odmah da dođu do sredstava - rekao je Mikić.

Vlada Republike Srpske odobrila je 350.000 KM “Vitaminci” na ime interventnog otkupa tržišnih viškova povrća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana