Mijo Mišić, sekretar Udruženja banaka BiH: Mjere Centralne banke ne donose rast kreditiranja

Ž. K.
Mijo Mišić, sekretar Udruženja banaka BiH: Mjere Centralne banke ne donose rast kreditiranja

Sarajevo - Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić ocijenio je da odluka Centralne banke BiH da uvede jedinstvenu stopu na obavezne rezerve banaka od deset odsto i negativnu kamatnu stopu naknade na iznose viškova iznad obavezne rezerve neće doprinijeti povećanju kreditiranja privrede i stanovništva.

- Objedinjavanje diferencijalnih stopa od deset i sedam odsto u jedinstvenu od deset odsto će izazvati povećanje ukupnih rezervi za oko deset odsto. Banke će do jula kada počinje primjena novih propisa morati sakupiti dodatnih 140 miliona KM jer trenutna suma obaveznih rezervi iznosi 1,4 milijarde maraka. Ova odluka će povećati stabilnost bankarskog sektora, ali i smanjiti njegovu kreditnu sposobnost - kaže Mišić.

On smatra da ni drugi dio odluke koji se odnosi na uvođenje negativne kamatne stope na viškove koje banke čuvaju na računima Centralne banke BiH neće povećati kreditnu sposobnost banaka.

- Riječ je o depozitima po viđenju koji se nalaze u nadležnosti entitetskih Agencija za bankarstvo, a banke mogu plasirati samo oko 15 odsto ovih sredstava. Banke će pokušati anulirati trošak tako što će iznos deponovanih sredstava razduživati kod matičnih banaka i povjerilaca gdje su se eventualno zadužili za pomenuta sredstva, a postoji mogućnost smanjenja pasivnih kamatnih stopa na štednju i ostale depozite - kaže Mišić.

Viškovi iznad obavezne rezerve komercijalnih banaka na računima kod Centralne banke BiH već duže vrijeme bilježe kontinuiran rast, a trenutno je deponovano 2,5 milijardi KM jer se banke tokom krize odlučuju da kod centralne banke drže veći saldo zbog povećane averzije prema riziku.

Monetarna politika

U tržišnim privredama stopa obavezne rezerve ima veći značaj kao instrument kreditnog regulisanja, a manji kao instrument regulisanja likvidnosti banaka.

Obavezna rezerva je jedini i osnovni instrument monetarne politike kojim raspolaže Centralna banka BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana