Metalurzi najduže čekaju na posao

Marijana Miljić
Metalurzi najduže čekaju na posao

Banjaluka - Da bi dobili radno mjesto nezaposleni u Srpskoj u prosjeku čekaju oko 4,6 godina, a do zaposlenja najbrže dolaze profesori matematike i fizike i to za tri mjeseca, dok najduže čekaju metalurzi i mineralozi i to sedam godina.

Prema analizi Zavoda za zapošljavanje RS, kada je u pitanju visoka stručna sprema (VSS), ljekari, inženjeri građevine i diplomirani veterinari u prosjeku su na posao u 2013. godini čekali šest, a geodeti sedam mjeseci.

- Na zaposlenje najduže čekaju profesori filozofije i sociologije, te geografije, kao i diplomirani novinari, bibliotekari i inženjeri menadžmenta i to oko dvije godine - kazali su u Zavodu.

Na kraju prošle godine sa VSS na biroima je najviše bilo finansijskih radnika i diplomiranih ekonomista, i to njih 3.727, koji su u prosjeku na posao čekali 1,7 godina,

Diplomirani pravnici na radno mjesto čekaju 1,6 godina, a profesori razredne nastave 11 mjeseci. Na biroima je lani bilo i 518 inženjera poljoprivrede koji su na zaposlenje u prosjeku čekali oko godinu.

- Kada je u pitanju četvrti stepen, hemijski tehničari radna mjesta dobijaju u prosjeku za pet godina, a finansijski radnici za 4,8 godina - podaci su Zavoda.

Ipak, najduže na posao čekaju osobe sa trećim stepenom stručne spreme, odnosno kvalifikovani radnici, pa do radnog mjesta monteri i instalateri dolaze za 3,5 godina, dok se najsporije zapošljavaju metalurzi i mineralozi. Ugostitelji na radno mjesto najčešće čekaju oko 4,2 godine, a električari četiri. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi se 7.639 ekonomskih tehničara koji u prosjeku na posao čekaju oko 4,8 godina, te 5.690 mašinskih tehničara koji radno mjesto najčešće dobijaju za 4,7 godina. Posao traži 4.746 gimnazijalaca, a koji se uglavnom zapošljavaju za 4,4 godine, te 3.885 elektrotehničara koji radno mjesto mogu očekivati za 3,3 godine.

- Koliko će u prosjeku neko čekati na posao zavisi od stepena stručne spreme, zanimanja i potrebe tržišta rada - podaci su Zavoda za zapošljavanje.

Zumba instruktori

Za neke poslove, koji su prije pet godina bili apstrakcija i mnogima potpuno nepoznati, danas na tržištu vlada ogromna zainteresovanost. Tako je poslodavcima potreban veći broj programera za mobilne aplikacije, ali i zumba instruktora, kao i specijalista za društvene mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana