Metalski sektor u problemima, sirovina poskupjela skoro 50 odsto: Likvidnost preduzeća visi o koncu

Milijana Latinović
Metalski sektor u problemima, sirovina poskupjela skoro 50 odsto: Likvidnost preduzeća visi o koncu

BANjALUKA - Preduzeća koja posluju u metalskom i mašinskom sektoru u Republici Srpskoj u velikim su problemima jer su čelik, bakar i drugi metali poskupjeli skoro 50 odsto, što bi u narednom periodu moglo dovesti u pitanje likvidnost izvozno orijentisanih kompanija.

Ističu to za “Glas Srpske” privrednici koji su uz velike napore uspjeli da sačuvaju radnu snagu i nivo plata uprkos pandemiji virusa korona, a kojima poskupljenje sirovine sada, kako kažu, stavlja novu omču oko vrata.

Uz sve to, dodaju, poskupio je i kontejnerski prevoz iz Kine.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da su cijene berzanske robe kao što su metali nenadano porasle te da se to negativno odražava na poslovanje metalske industrije u Srpskoj.

- Naša preduzeća su već sklopila ugovore za isporuku robe. Ulazni materijali su poskupjeli, a privrednici ne mogu toliko da podignu cijene gotovih proizvoda i tu dolazi do problema i negativnog uticaja na likvidnost - upozorio je Ćorić.

Dodao je da je pitanje koliko su uopšte kompanije uspjele da obezbijede sirovine prije poskupljenja, znajući da su u teškom finansijskom stanju i da nisu u poziciji da izdvoje mnogo novca za repromaterijal.

- Pitanje je do kada će sve ovo trajati i gdje će se rast cijena repromaterijala zaustaviti. Koliko znam, bakar je drastično poskupio - rekao je Ćorić.

Vlasnik i direktor firme “Metalac MBM” iz Dervente Slobodan Golub rekao je da su problemi ogromni.

- Virus korona je lani napravio velike probleme, ali smo nekako u toku drugog polugodišta uspjeli isplivati i pored svih problema poslovali smo pozitivno. Međutim, sada je najveći problem poskupljenje repromaterijala. Još od decembra cijena sirovine intenzivno raste i crna metalurgija, cijevi i limovi poskupjeli su i do 48 odsto - pojasnio je Golub.

Podsjetio je da je firma na čijem je čelu izvozno orijentisana, te da u inostranstvo plasira 97 odsto svojih proizvoda.

- Repromaterijal je enormno poskupio, a mi proizvode izvozimo po starim cijenama, jer je tako ugovorima definisano. Od dvadesetak proizvoda koje isporučujemo, deset ili 12 izvozimo sa gubitkom - kazao je Golub i dodao da je neizvjesno šta će se dalje dešavati. Naglasio je da je trenutna situacija neuporedivo teža u odnosu na krizu iz 2008. godine.

Predstavnik preduzeća “Sim tehnik” iz Kotor Varoša Nemanja Savić kaže da očekuje da će se situacija smiriti i do kraja godine vratiti na nivo prije pandemije.

- Preživljavamo nekako. Repromaterijali koje nabavljamo skuplji je desetak odsto, ali uspijevamo da obezbijedimo potrebne količine. Imamo obećanja naših kupaca iz inostranstva da će u idućih nekoliko mjeseci stizati i ozbiljnije narudžbe i to nam daje nadu - rekao je Savić.

 Plastične mase

Pero Ćorić je istakao da nisu poskupjeli samo metali već i plastične mase, zbog čega je u problemima i sektor koji se bavi preradom te sirovine.

- Plastične mase su mnogo zastupljene u svim sektorima, auto-dijelovima i ostalim granama prerađivačke industrije - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana