Metalski sektor i turizam primamljivi investitorima

Milijana Latinović Radošević
Metalski sektor i turizam primamljivi investitorima

BANjALUKA - U BiH se u narednoj godini očekuje blagi pad stranih ulaganja, a na mapi investitora uglavnom će se naći metaloprerađivački sektor, industrija auto-dijelova, poslovni procesi, turizam i elektroindustrija.

Navedeno je to u prijedlogu programa rada Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) za 2025. godinu.

- Uvažavajući nešto niže projekcije rasta BDP-a u 2025. godini na globalnom nivou od 3,3 odsto, odnosno u BiH od 2,9 odsto, te činjenicu da inflacija usluga usporava napredak, što komplikuje normalizaciju monetarne politike i povećava izglede za više kamatne stope, te u kontekstu eskalacije trgovinskih tenzija i povećane političke neizvjesnosti, možemo očekivati blagi trend pada ulaganja - pojašnjeno je u dokumentu.

Istaknuto je da će FIPA svoje aktivnosti u idućoj godini usmjeriti na tržište Evropske unije, s fokusom na tržišta centralne Evrope i strane kompanije koje se na tim tržištima suočavaju sa rastom operativnih troškova i deficitom radne snage, te na susjedne i arapske zemlje Perzijskog zaliva. 

Kada je riječ o postojećim investitorima naglašavaju važnost podrške, jer se i lani kao i ove godine nastavio trend reinvestiranja dobiti te dodaju da reinvesticije predstavljaju najveći dio ukupnih stranih investicija za 2023. godinu.

Navode i da će se dogodine raditi na promociji zelene energije kod postojećih investitora. 

U metalskom sektoru ističu da imaju pune ruke posla, velike narudžbe iz inostranstva, ali da je teško prognozirati šta će se dalje dešavati jer i poslovi ovdje zavise od geopolitičkih dešavanja u Evropi.

- U julu ove godine zabilježili smo rekordan izvoz u 25 godina postojanja firme. Za 31 dan izvezli smo 31 šleper. Mogli smo odgovoriti na tolike zahtjeve jer smo imali velike zalihe. Još 2018. godine imali smo ideju da jednog od naših najvećih kupaca dovedemo u Derventu, ali nas je korona spriječila u tome. Sada ponovo ima naznaka u vezi s nekim ulaganjima, tako da se ne bih saglasio sa tim prognozama da će doći do pada stranih investicija - rekao je “Glasu” direktor i vlasnik preduzeća “Metalac MBM” Slobodan Golub. 

Ekonomisti tvrde da će rasplet situacije u Ukrajini odrediti pravac investicija, privrednih i ekonomskih djelatnosti.

- Prognoze pada ulaganja su realne, jer je situacija poprilično usložnjena. Optimističnih prognoza nema i pitanje je trenutka kada će rat u Ukrajini stati, jer do tada sve je neizvjesno. Privredna aktivnost u evropskim zemljama mnogo od toga zavisi. Osjeti se strah od gubitka posla u svim sektorima - rekao je ekonomista Zoran Pavlović. 

RUSIJA

Prema podacima Centralne banke BiH, direktne strane investicije u zemlji u 2023. godini iznosile su 1,89 milijardi maraka, što je za 378 miliona KM više nego u 2022. godini. Najviše investicija lani je stiglo iz Rusije, Srbije i Holandije.

Posmatrano po djelatnostima, navode u Centralnoj banci, najviše investicija realizovano je u oblasti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda i to u iznosu od 362,4 miliona KM, zatim u oblasti finansijskih uslužnih djelatnosti u iznosu od 304,3 miliona te u oblasti telekomunikacija 288,9 miliona maraka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana