Metal ponovo na korak do stečaja

Marijana Miljić
Metal ponovo na korak do stečaja

BANjALUKA - Preduzeće "Metal" iz Banjaluke može ponovo da oživi i počne da radi punom parom i zbog toga ne postoje nikakvi uslovi da banjalučki Okružni privredni sud danas donese odluku o pokretanju stečaja u ovoj firmi.

Rekao je ovo na jučerašnjem sastanku u Banjaluci predsjednik Sindikalne organizacije ovoga preduzeća Zoran Janjić povodom održavanja trećeg ročišta za pokretanje stečaja u "Metalu".

- Svi zaposleni u preduzeću vjeruju da "Metal" može i mora ponovo da radi uz određenu reorganizaciju - rekao je Janjić.

On je podsjetio da borba za "Metal" traje tri godine, te da su svi problemi u ovom preduzeću započeli podnošenjem zahtjeva kompanije "Dušanić" iz Prnjavora da se u firmi pokrene stečaj.

- O krivičnim prijavama, koje su prije tri godine podnesene protiv kompanije "Dušanić", sud se još uvijek nije oglasio - kazao je Janjić i dodao da su tražili urgentno rješavanje po ovim tužbama, kojima se osporava mogućnost za otvaranje stečaja u preduzeću, ali da još uvijek ništa nije urađeno kad je to u pitanju.

Janjić je naglasio da "Metal" raspolaže imovinom vrijednom oko 100 miliona maraka.

Direktor preduzeća "Metal" Brane Milošević kaže da preduzeće ima uslove da postane jedno od vodećih.

- Privatizacija preduzeća nije urađena dobro, a kompanija "Dušanić" želi da uništi i onako već dovoljno oslabljenu firmu - rekao je Milošević i dodao da je preduzeće od prije tri godine nepravedno blokirano falsifikovanjem mjenica od strane vlasnika kompanije "Dušanić" Petra Dušanića, te da do danas niko nije uspio da riješi ovaj problem.

- Dušanić je "Metal" zadužio fiktivnim ugovorima i sada na osnovu toga pokreće stečaj - rekao je Milošević.

 Osnovni sud u Banjaluci odbacio je u julu prošle godine zahtjev kompanije "Dušanić" za pokretanje stečaja u "Metalu", ocjenjujući ga nedopuštenim. I prethodni ovakav zahtjev Dušanićeve firme, godinu ranije, banjalučki sud odbacio je sa gotovo istim obrazloženjem.

Petar Dušanić, koji u "Metalu" ima 22 odsto akcija, navodi da banjalučko preduzeće kompaniji "Dušanić" duguje 10,75 miliona maraka.

Zaposleni

Zoran Janjić rekao je da je u "Metalu" prije tri godine bilo zaposleno 80, a trenutno u preduzeću radi 45 radnika.

- Ako preduzeće izbjegne stečaj i ponovo oživi, sigurno će biti zaposleni novi i vraćeni stari radnici na posao - istakao je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana