Metal ide u stečaj, radnici ogorčeni

Marina Čigoja
Metal ide u stečaj, radnici ogorčeni

BANjALUKA - Okružni privredni sud Banjaluka otvorio je stečaj u preduzeću "Metal" Banjaluka, a sindikat ovog preduzeća najavio je da stečajnom upravniku neće dozvoliti ulazak u zgradu preduzeća niti izvršenje odluke.

Predsjednik Sindikalne organizacije i predsjednik Udruženja malih akcionara "Metala" Zoran Janjić rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da se "zbog korumpiranih sudija radnicima ne dozvoljava jednakost pred zakonom".

- Sud nije htio da rješava one predmete u kojima osporavamo postojanje tolikih obaveza prema kompaniji Petra Dušanića i prema drugima, a bez toga ne možemo doći do konačnog rješenja naših problema. Tražimo od predsjednika RS Milorada Dodika da se založi i od Vrhovnog suda RS zatraži obustavu izvršenja stečajnog postupka do rješavanja sudskih sporova kojima osporavamo postojanje tolikih obaveza "Metala" - kazao je Janjić.

On je istakao da radnici ne žele svoje probleme da rješavaju na ulici, ali da će istrajati u borbi za opstanak ovog preduzeća.

- Nećemo dozvoliti Petru Dušaniću da uz pomoć korumpiranih sudija opljačka našu imovinu - naglasio je Janjić.

On je naglasio da je Sindikalna organizacija "Metala" donijela odluku da u slučaju otvaranja stečaja radnici ne dozvole ulazak u prostorije preduzeća stečajnom upravniku, kao ni sprovođenje takve odluke suda.

- Mislimo da ćemo time uspjeti da spasimo ovo preduzeće od propasti. Insistiramo da sud objedini tužbene zahtjeve koje smo podnijeli protiv Dušanića, a poslije toga da odluči o pokretanju stečaja. U ovom slučaju zakazale su sve nadležne institucije, iz čega proizilazi da će još jedan privredni subjekt koji ima mogućnost da radi biti uništen - naglasio je Janjić i dodao da im je podršku pružilo i Udruženje malih akcionara "Metala".

Direktor "Metala" Brane Milošević naglasio je da oni nisu dobili zvaničnu informaciju o pokretanju stečaja.

- Tu informaciju smo porukom dobili od Petra Dušanića, što znači da je on isti čas kad je sudija donio odluku imao informaciju o tome. On pokreće stečajeve u masi preduzeća u kojima je bio većinski vlasnik i kroz stečajeve završava pljačku i istjerivanje radnika na ulicu. Potraživanja na osnovu kojih Petar Dušanić pokreće stečaj u "Metalu" su fiktivna, ona ne postoje - naglasio je Milošević.

Dosadašnji predstečajni upravnik "Metala" Milovan Vuković potvrdio je da je rješenje o otvaranju stečaja doneseno 3. marta i istakao da će idućih dana preuzeti funkciju stečajnog upravnika. 

- Još nisam išao u preduzeće, tako da ne znam da li će biti problema da preuzmem posao. U svakom slučaju, mislim da radnici to ne mogu spriječiti. Planirao sam da im ponudim da ostanu na poslu, s obzirom na to da je to preduzeće koje ima dugu tradiciju veletrgovine neprehrambenom robom - kazao je Vuković.

Vlasnik kompanije "Dušanić" Petar Dušanić istakao je da su četiri preduzeća dala prijedlog za stečaj, među kojima i njegova kompanija.

- Od sadašnjeg rukovodstva "Metala" ništa se drugo nije moglo ni očekivati nego da pričaju gluposti, jer za drugo nisu ni sposobni. Moja potraživanja iznose oko 12 miliona maraka. Kompanija "Dušanić" i drugi su vjerovali u profesionalan rad sudstva, što se ovim rješenjem i pokazalo - kazao je Dušanić.

Dugovanja

Brane Milošević je rekao da "Metal" ima ogromnu imovinu i da njihova dugovanja nisu ni blizu vrijednosti te imovine.

- "Metal" ima savršene uslove da posluje sasvim normalno i da bude jedna od vodećih trgovačkih kuća u regionu - naglasio je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana