Meso, voće i mlijeko putuju ka Moskvi

Željka Kokot
Meso, voće i mlijeko putuju ka Moskvi

Banjaluka - BiH je na najbolji način iskoristila trgovinski rat Evropske unije i Rusije i u prvoj polovini godine povećala vrijednost izvoza u ovu zemlju za više od 10 odsto u odnosu na isti period lani.

Ukoliko se posmatra uvozna struktura proizvoda konkurentnih domaćim, jasno je da BiH ima izraziti suficit u trgovini sa Rusijom, jer u vrijednosti uvoza dominiraju prirodni gas i nafta koje još ne eksploatišemo.

Stručni saradnik za makroekonomski sistem u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran smatra da su sankcije bile prelomni trenutak, koji BiH sve više koristi.

- Posebno su podsticajno djelovale na izvoz voća i povrća i drugih prehrambenih proizvoda, a omogućavanjem izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina u EU obezbijeđen je tranzit preko teritorija zemalja članica ka ruskom tržištu, što je nova velika prilika koju treba iskoristiti - smatra Gavran.

BiH u Rusiju najviše izvozi farmaceutske proizvode, a u izvoznoj strukturi značajno učestvuju i hemijski proizvodi, vozila, namještaj i obuća.

Najveći napredak u prvoj polovini godine ostvaren je u izvozu voća koje u istom periodu 2014. godine nije bilo među deset vodećih izvoznih grupa proizvoda sa otpremljenim 20.291 kilogramom vrijednim 29.254 KM.

Vodeći uvozni proizvodi koji u BiH stižu iz Rusije su prirodni gas koji se direktno doprema putem gasovoda i sirova nafta za preradu koja u brodsku rafineriju stiže posredno preko Švajcarske, dok su električne mašine i oprema, sirova koža i hemijski proizvodi manje zastupljeni.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić smatra da su na povećanje izvoza, osim sankcija, uticali i dobri odnosi sa predstavnicima ruskih kompanija.

- Potrebe ruskog tržišta iskazane su i ranije, a očekujem da će padom transportnih barijera rasti i vrijednosti izvoza mlijeka, mesa i voća, jer je ruska granica zatvorena za proizvode iz Evropske unije - kaže Vidić i podsjeća da je Rusija Srpskoj treći najvažniji partner po obimu razmjene, odmah iza Srbije i Italije.

Vrijednost razmjene

BiH je u prvih šest mjeseci u Rusiju izvezla 10,71 tonu robe vrijednu 37,3 miliona maraka, dok je u istom periodu prošle godine otpremljeno 3,88 tona artikala vrijednih 33,4 miliona KM.

Sa druge strane, uvezeno je 135,69 tona robe vrijedne 115,24 miliona maraka, dok je u istom periodu prošle godine uvezeno 98,88 tona robe u vrijednosti od 94,78 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana