Merkelova usamljena u odbrani evrozone

RTS
Merkelova usamljena u odbrani evrozone

Berlin - Sve otvoreniji sukob njemačke kancelarke Angele Merkel sa opozicijom, ali i članovima vladajuće koalicije. Neki čelnici Hrišćansko-demokratske unije otvoreno govore da Grčka sljedeće godine treba da napusti zonu evra, javlja RTS.

Dok se čeka izvještaj međunarodne inspektorske trojke o napretku Grčke u primjeni mjera štednje, u Njemačkoj sve otvoreniji sukob kancelarke Angele Merkel sa opozicijom, ali i članovima vladajuće koalicije.

Zbog dužničke krize u evrozoni posustaje i najveća evropska privreda, pa neki čelnici Hrišćansko-demokratske unije otvoreno govore da Grčka sljedeće godine treba da napusti zonu evra.

Tek što je ispratila grčkog premijera, obećavši mu pomoć u ispunjavanju preuzetih obaveza, Angela Merkel naišla je na snažan otpor među vodećim političarima i ekonomistima u zemlji.

Strah je u Berlinu sve veći, zbog nove tranše pomoći Grčkoj, ali i neizvjesnosti o sudbini Italije i Španije.

- Mislim da je situacija već dovoljno teška i da neće biti bolja ako svaki dan slušamo bombastične izjave - kaže premijer pokrajine Hesen Voker Bufier.

Tomas Operman iz Socijaldemokratske partije kaže da je konfuzija u saveznoj vladi sve jasnije i ukazuje na to da kancelarka nema plan za Evropu.

Merkelova, međutim, smireno poručuje da je fiskalni pakt o kojem su se dogovorili lideri Evropske unije najbolje rješenje za sadašnju krizu.

Odluku o uspostavljanju trajnog Evropskog stabilizacionog mehanizma donijeće, kaže, Ustavni sud Njemačke.

- Sada smo u odlučujućoj fazi borbe sa dužničkom krizom i zato smatram da svi treba pažljivo da mjerimo riječi. Odgovorni smo jedni za druge. Evropa nije samo monetarna unija, već je i politička zajednica - navodi njemačka kancelarka Angela Merkel.

Iako najveća evropska privreda u drugom tromesječju bilježi rast od 0,3 odsto, poslovno poverenje u Njemačkoj u avgustu palo je na najniži nivo u posljednje dvije i po godine.

- Kriza u evrozoni sve više se osjeća i u Njemačkoj. To se posebno odražava na izvoz. Prvi put poslije dužeg vremena imamo negativna očekivanja kada je riječ o zaradi od izvoza - ističe Kai Karstensen iz Instituta za ekonomska istraživanja.

Kriza stvara sve više siromašnih, posebno na jugu Evrope.

Neki od najvećih lanaca za proizvodnju robe široke potrošnje, poput holandsko-britanskog "Unilevera", zato namjeravaju da ponude manja pakovanja proizvoda, jer je njihova cijena pristupačnija osiromašenim evropskim potrošačima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana